Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Norge på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Norge är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Norge.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Norge utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 93 avhämtningsplatser i Norge. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Norge har många glaciärer och dess västra kust är full av fjordar. Floder flyter i dessa fjordar med magnifika vattenfall. Norge har många pittoreska platser med små medeltidskyrkor. Landet består i stor utsträckning av berg och skogar, vilket innebär att man verkligen kan njuta av dess natur och stillhet. De traditionella samiska byarna i landets nordliga delar är verkligen värda ett besök. Det norska samhället sätter stort värde på jämlikhet och norrmännen står naturen nära.
Förr i tiden var Norge befolkat av vikingar. På grund av att de plundrade och skövlade kom de att fruktas av länder utanför Skandinavien. Deras eget land gav inte tillräcklig avkastning och de slog sig ner i flera andra länder, exempelvis på Island, Färöarna, Grönland, i Frankrike och i delar av det som idag är känt som Storbritannien. Moderna städer så som York, Dublin, Limerick och Waterford grundades av vikingar. De levde i ett antal små, självständiga samhällen. 872 enade Harald Hårfager dessa kungadömen under slaget vid Hafrsfjord och han lät sig krönas till Norges första kung.
Vikingarna (de norska) var kända för sin kämparanda och sina segrar. Då deras motståndare började försvara sig bättre efter 1000 e. Kr., led vikingarna fler och fler nederlag. Den norska monarkiska linjen dog ut 1387. Detta sammanföll med en recession och svarta dödens (pestens) ankomst. Denna sjukdom dödade nästan hälften av hela den norska befolkningen. 1397 gifte sig en dansk drottning med kungen av Norge och Sverige. De tre länderna enades i det som kallades Kalmarunionen. Sverige lämnade unionen 1536, men Danmark och Norge var kvar i union fram till 1814. Efter den förödande pestepidemin minskade Norges makt. Kungahuset och unionens intellektuella och administrativa makt fanns i Köpenhamn (Danmarks huvudstad). I Norge orsakade detta en våg av nationalistisk romantik: folket strävade efter ett romantiskt ideal, vilket tog sig ett (verbalt) kulturellt uttryck.
Napoleonkrigen ledde till en spricka mellan Norge och Danmark. 1814 inledde unionen en allians med Napoleon och Frankrike, och handel med England förbjöds. Då Napoleon föll ville dåtidens starkaste makter att Norge skulle anslutas till Sverige. Norge protesterade och tog tillfället i akt att förklara sig självständigt. 1814 valde landet den danska kronprinsen Kristian Fredrik till kung. Formellt sett var Norge en del av Sverige, men landet hade sin egen författning och sina egna politiska institutioner. Utrikespolitiken styrdes av svenska myndigheter. I slutet av 1800-talet växte nationalkänslan i Norge. Landet var inte till freds med unionen med Sverige. Den växande norska kulturen och nationalismen ledde till unionens upplösande 1905. Den norska regeringen erbjöd den danska prinsen Karl Norges tron. Prins Karl tog sig namnet Haakon VII och kröntes till Norges kung.
Under första världskriget lyckades Norge hålla sig neutralt. Under andra världskriget hade landet mindre tur då det anfölls av Tyskland. Norge var ockuperat av det nazistiska Tyskland under fem år. Från London gav kung Haakon och den norska regeringen Tyskland så mycket motstånd de förmådde. Den skickliga norska flottan ställde upp i många modiga strider under allierad flagg mot tyskarna på många krigsskådeplatser världen över. Den tyska ockupationen gjorde att norrmännen insåg att de föredrog kollektiv säkerhet framför neutralitet. 1949 skrev Norge under Atlantpakten tillsammans med 11 andra länder. Detta avtal var början till NATO. Dessutom var Norge en av grundarna till Förenta Nationerna (1945). Norge har röstat mot medlemskap i Europeiska unionen vid två tillfällen. Landet är dock medlem i Europeiska frihandelsammanslutningen (EFTA). Denna organisation grundades 1960 som ett alternativ till EU. Många tidigare EFTA-medlemmar har föredragit EU framför EFTA. För tillfället är Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein de enda återstående medlemmarna.
Norge har över 4,6 miljoner invånare. Landet är det mest glesbefolkade landet i Europa. De flesta norrmän är ättlingar till vikingarna. Det finns två etniska minoriteter i Norge: samer (lappar) och finnar. Samerna tillhör ursprungsbefolkningen i Sverige, Finland och Ryssland. Det är i dessa länder de lever än i dag. Sedan ett antal år tillbaka utgör invandrare mer än hälften av befolkningstillväxten. Den största gruppen invandrare kommer från Pakistan, Sverige, Danmark, Irak, Vietnam och Somalia.
Det norska språket har två officiella skrivformer: bokmål och nynorsk. Bokmål talas av cirka 80% av befolkningen. Detta språk går tillbaka till tiden för det danska herraväldet. Språket talas i och runt Oslo (Norges huvudstad) och det lärs ut till människor från andra länder som vill lära sig norska. Nynorsk talas av cirka 20% av befolkningen. Detta är språket som vikingarna använde. Det finns också ett antal människor i Norge som talar samiska (huvudsakligen samerna i norr). Dessutom har invandrare fört med sig några språk. Norska, danska och svenska är nära besläktade med varandra. Många norrmän kan både läsa och förstå danska och svenska.
De flesta norrmän (90%) är medlemmar i statskyrkan: den norska evangelisk-lutherska kyrkan. Cirka 4,5% av befolkningen tillhör andra kristna trossamfund. Bara 1,5% av befolkningen är muslimer. Det finns också ett litet antal anhängare till judendomen eller andra religioner. En liten grupp norrmän tillhör inget trossamfund.
Trots unionen med Danmark har Norge alltid lyckats behålla sin säregna kultur. Den norska kulturen kan beundras i landets många gallerier och museer. Under festdagar och vid speciella tillfällen bär norrmän med stolthet sina folkdräkter. Den norska kulturen är mycket jämlik. Man sätter stort värde på jämlikheten. Detta återspeglas bland annat i det socialförsäkringssystem som är karaktäristiskt för den norska och för andra skandinaviska kulturer.
Norrmän tycket det är viktigt att njuta av sin fritid. De älskar att tillbringa fritiden utomhus. De njuter av naturkänslan och det finns många friluftsaktiviteter. Samerna lever i landets nordliga delar och försörjer sig på jakt, fiske och renskötsel. De tillverkar också vackert hantverk.
Norge har en konstitutionell monarki med ett styre som baseras på parlamentarism. Kungahuset tillhör släkten Glucksburg. Denna släkt kommer ursprungligen från Schleswig-Holstein i Tyskland. Den nuvarande kungen Harald V:s plikter är huvudsakligen ceremoniella. Enligt grundlagen från 1814 är kungen verkställande statschef. I praktiken hamnar denna uppgift numera på regeringen.
Den statliga regeringen innehar den verkställande makten och kungen utser dess medlemmar. Statsministern är ansvarig. Parlamentarismen infördes 1884 och fastställer att regeringen inte får sätta sig emot parlamentet. Regeringen rättar sig efter parlamentet. Det norska parlamentet kallas 'Stortinget'. Det har 169 ledamöter som väljs vart fjärde år av folket. I Norge har alla vuxna män och kvinnor rösträtt. Norge var det andra landet i Europa som införde kvinnlig rösträtt 1913 (efter Finland).
För tillfället har Norge en 'röd-grön' koalitionsregering med Arbetarpartiet, Socialistpartiet och Centerpartiet representerade. Denna koalition har regerat Norge sedan 2005. Dess mål är att skapa fler arbeten inom den offentliga sektorn och förlägga mer av de statliga utgifterna på de lokala regeringarna. Hälso- och utbildningssektorerna håller också på att granskas. Trots att den nuvarande regeringen är vänsterinriktad vinner central-högern stöd hos det norska folket.
1949 gick Norge med i NATO. Från och med 1970-talet har Norges regering övervägt om man ska vara med i EG, men man har inte nått fram till någon överenskommelse. Landet har ett nära samarbete med resten av Europa men har fram till i dag inte gått med i EU.
Bruttonationalprodukten (BNP) per capita är hög, vilket betyder att Norge har hög levnadsstandard. Den norska ekonomin baseras på social kapitalism: en fri marknadsekonomi med statliga investeringar. Staten kontrollerar väsentliga faktorer i ekonomin, exempelvis oljesektorn.
En stor del av Norge täcks av skog. Inte mindre än 80% av skogen används till skogsindustri. Dessutom är fiskexporten viktig för Norges ekonomi. Andra viktiga råmaterial i landet är olja och naturgas. Norge är ett av de länderna i världen som framställer mest olja och naturgas. Bara Saudiarabien och Ryssland exporterar mer olja än Norge. Stora områden i Norge är inte bördiga, vilket innebär att landet är mycket beroende av exporten av olja och naturgas. Åtgärder har vidtagits för att motverka minskningen av reserverna. För detta ändamål har landet ett oljekapital.
Handel är en mycket viktig sektor för Norge. Utöver olja och naturgas exporterar landet elektricitet, maskiner, metall, papper, fisk och kemiska produkter. Viktiga importvaror är maskiner, råmaterial, livsmedel, bilar och båtar. Storbritannien, Tyskland, Sverige, Nederländerna, Danmark och USA är Norges viktigaste handelspartner.
Norge har fått mycket internationell kritik, främst från djurskyddsföreningar. Norge är ett av de få länder där valfångst är tillåten. Många av dem som stöder valfångsten medger att den inte är viktig för Norge ur ett makroekonomiskt perspektiv. Däremot hävdar de att många mindre företag (och tillhörande familjer) är beroende av valfångsten för att överleva.
Detta land utgör den västra delen av Skandinavien och gränsar till Sverige, Finland och Ryssland. I norr gränsar landet till Norra ishavet, i väst till Atlanten och i söder till Nordsjön och Skagerack. Det norska havet ligger utanför den övre halvan av Norges västkust. Barents hav ligger i nordöst. Totalt är kustlinjen 8300 mil lång och den kännetecknas av markerade sund, bättre kända som fjordar. Det finns cirka 150 000 små öar längs den norska kusten, och många klippor stiger upp ur havet. Den norska kustlinjen är en av de längsta och mest ojämna i världen.
Det norska landskapet utgörs av höga platåer och grova berg. Dessa alterneras av bördiga dalar. Många bergstoppar är täckta av glaciärer. Jostedalsbreen är den största glaciären i Europa. Norra Norge är täckt av arktisk tundra. Detta område kallas 'Finnmark'. Även under sommaren är marken frusen här. Totalt är två tredjedelar av landet täckt av berg. Galdhoppigen (2469 meter) är Norges högsta berg. Den djupaste sjön är Hornundalsvattnet. Denna sjö är 514 meter djup.
Oslo är Norges huvudstad. Andra viktiga städer ligger vid kusten eller vid floder. Exempel på detta är Trondheim och Stavanger. Bergen är också en hamnstad och det är Norges äldsta stad.
Det norska klimatet är milt vid kusten. Detta är på grund av inverkan från Atlantens strömmar. I inlandet är klimatet kallare, både under sommaren och under vintern. Där är också mindre nederbörd jämfört med kustområdena. På västkusten faller nederbörd året runt. I östra Norge finns det några mycket torra områden där det nästan inte faller någon nederbörd alls. I norr är det subarktiskt klimat. Under vintern kan det bli temperaturer nedåt -40 grader Celsius. Trots allt är de kalla temperaturerna uthärdliga på grund av de måttliga vindarna. Norra delen av landet är också känt som 'midnattssolens land'. Det ligger ovan polcirkeln. Det innebär att under vintern är det en lång period av mörker (eftersom solen inte går upp). Under sommaren är det en period då solen inte går ner.
Det viktigaste transportsättet i Norge är sjöfarten. Det är stor efterfrågan på färjor. Från Norge kan man ta färja till Danmark, Tyskland, Nederländerna och England. Många färjor tar också bilar. Viktiga norska hamnar är: Arendal, Bergen, Bodø, Drammen, Flekkefjord, Fredrikstad, Florø, Grimstad, Halden, Hammerfest, Harstad, Haugesund, Horten, Kragerø, Kristiansand, Kristiansund, Larvik, Mongstad, Moss, Narvik, Oslo, Porsgrunn, Sandefjord, Sandnes, Skien, Sortland, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Vadsø, Vardø och Ålesund.
Kollektivtrafiken är inte så utbredd. Det finns många tågförbindelser mellan Oslo och ett antal andra stora städer. Den längsta järnvägssträckan är till Bodø. Norges järnvägssträcka uppgår till 400 mil. För tillfället är Narvik den nordligaste platsen i världen med tågförbindelse. Från Narvik går det tåg till den svenska staden Kiruna. Att resa med tåg är ett relativt billigt sätt att resa genom landet. Dessutom är det bekvämt och man får ta del av det vackra landskapet. I Norge finns det fyra typer av tåg. Signatur är ett snabbtåg för långa avstånd. Agenda är ett tåg för medellånga avstånd. Lokaltoget går runt Oslo och Flytoget är ett billigt och snabbt tåg som går mellan Gardermoens flygplats och Oslo.
Det nationella bussbolaget, Nor-Way Bussekspress, har det mest utbredda nätverket av expressbussar. Dessutom finns det flera andra bolag som också bjuder nationell, regional och lokal busservice. Många människor föredrar att använda egna transportmedel före kollektivtrafik. Man kan inte ta sig till avsides belägna platser med kollektivtrafik. Med (hyr-) bil går det bra. I Norge kör man på höger sida av vägen och hastigheten anges i kilometer i timmen. Hastighetskontroller genomförs regelbundet och för ens egen säkerhet rekommenderar vi att man respekterar hastighetsbegränsningar. Norge har Europas strängaste regler vad gäller rattfylleri. Ha detta i åtanke! Dessutom är det obligatoriskt att använda säkerhetsbälten och man måste alltid ha halvljus påslaget vid körning. Vägarna i Norge är i gott skick. Däremot är de inte breda och det finns många avgiftsbås.
Många besökare kommer till Norge med flyg. Den viktigaste flygplatsen är Oslo Gadermoen. Denna flygplats hanterar både inrikes- och utrikesflyg. Andra viktiga flygplatser är Oslos flygplats Fornebu, Trondheim Vaernes flygplats och Bergen Flesland flygplats. Eftersom Norge är ett stort land finns det också många inrikesanslutningar. SAS och Norwegian är två konkurrerande bolag som hanterar inrikesflygningar.
Norge har centraleuropeisk tid (CET - GMT +1). Landet har sommartid mellan april och oktober då klockan ställs fram.
Tack vare Norges rika fiske har landet många fiskrätter. Speciellt lax, sill och forell är populärt. Fisken röks, steks, kokas eller marineras.
Andra norska delikatesser är 'geitost' (söt getost), 'spekemat' (marinerat eller torkat kött), och 'rømmegøt' (gröt gjord på sur grädde med socker och kanel). Norrmän älskar också kött. Flera norska rätter tillagas med ren-, älg- eller lammkött. 'Kjøttkaker' är Norges nationalrätt. Detta är köttbullar. Det norska köket använder också mycket mejeriprodukter så som delikata ostar.
Över hela landet kan man hitta platser och bagerier där man kan äta olika lokala varianter av brödbullar. På många platser kan man också köpa andra tilltugg. Mat och dryck i Norge är inte billigt. Man ska till exempel vara förberedd på att man kan få betala € 3 för en kopp kaffe. Man brukar inte lämna dricks på restauranger. Detta är ofta inräknat i servicen. Alkoholhaltiga drycker är också mycket dyra och starksprit finns endast tillgängligt i statliga affärer. Öl kan ofta köpas i mataffärer.
Standarden på olika typer av logi i Norge är hög. Man kan välja ett hotellrum eller privat botad. Över hela landet finns det också över 1000 campingplatser vilka varierar i pris och standard. Under högsäsong är det bäst att boka i förväg. De flesta hotell har särskilda helg- och sommartaxor. Hus och lägenheter kan hyras för längre eller kortare tid. För vandrare och bergsklättrare finns stugor tillgängliga. För att verkligen njuta av den norska kulturen kan man också bo på ett autentiskt pensionat, i en traditionell fiskestuga eller på en lantgård.
För mer information om Norge rekommenderar vi Google och följande externa källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.