Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Finland på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Finland är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Finland.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Finland utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 60 avhämtningsplatser i Finland. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Finland är de tusen sjöarnas land. Det är inte bara ett av Europas nordligaste länder; Finland är också ett av kontinentens rikaste länder. I norr gränsar landet till Norge, i öster till Ryssland och i väster till Sverige. Landet är känt för att ha nästan två miljoner bastur som används av fem miljoner personer. Finländarna verkar verkligen älska sina svettiga bad!
Det område som idag utgör Finland har varit bebott sedan 8500 f. Kr. De första invånarna levde främst på jordbruk och fiske. Sverige och Ryssland har haft stor betydelse under landets senare historia. Från 1200 till 1809 var Finland en del av kungariket Sverige. Från 1809 till 1917 var landet en del av kungariket Ryssland. Det självstyrande området Finland fick namnet "Storfurstendömet Finland".
Under den perioden började nationalistiska känslor att svalla bland den finländska befolkningen. Det finska språket, som tidigare ansetts vara ett språk som talades endast av bönder, blev det officiella språket. I det självstyrande finska området blev finskan 1892 ett officiellt språk, precis som svenskan. Ryssland fortsatte med att försöka utöva inflytande på Finland, men kunde inte hindra landet från att utropa sin självständighet 1917. Detta hände efter Februarirevolutionen, under vilken Rysslands tsar abdikerade från tronen. Även om Ryssland erkände det självstyrande området Finland, så var situationen fortfarande komplicerad på grund av inbördeskrig i båda länderna.
Efter inbördeskriget mellan de "vita" (som stöddes av Tyskland) och de "röda" (som stöddes av Ryssland) blev Finland ett kungarike 1918. Detta varade inte så länge: två månader senare blev landet en republik. 1920 skrev Finland och Ryssland under ett fredsavtal i den estländska staden Tartu. Genom den pakten fastställdes Finlands gränslinjer.
I november 1939 attackerades Finland av Sovjetunionen i vinterkriget, som varade i över ett år. Sovjetunionen kunde inte vinna och Finland förblev självständigt. Efter det ställde sig Finland på Tysklands sida och tog del i den tyska attacken mot Ryssland ('Operation Barbarossa'). Finland erövrade territorium som tillhörde Sovjetunionen, men 1944 bestämde man sig för att sluta fred. Landet gav upp den finska delen av området Karelen. Mellan 1944 och 1945 krigade Finland mot Tyskland i Lapplandskriget.
Det var inte förrän 1947 som Finland och Sovjetunionen slutligen skrev under en fredspakt. Finland lovade att aldrig mer attackera Sovjetunionen. Sovjetunionen behöll sitt inflytande i det neutrala Finland, till exempel genom att inte låta landet samarbeta med andra skandinaviska länder. Från 1955 försökte Finland sakta uppnå större självständighet utan att väcka misstänksamhet hos sin kommunistiske granne. Finland gick med i flera internationella organisationer, i vilka länder från Västeuropa samarbetade. Efter Sovjetunionens fall 1991 ställdes landet inför en ekonomisk kris. Sedan landet gick med i den Europeiska unionen har emellertid landets ekonomi på nytt börjat blomstra. Idag är landet ett av Europas rikaste länder.
Finland har omkring fem miljoner invånare. 92 % av dem talar finska. Omkring 5,5 % av befolkningen har svenska som sitt första språk. Båda språken är fortfarande landets officiella språk . En liten minoritet talar ryska, estländska eller samiska (det språk som talas i Lappland). Invandrare och flyktingar som kommit till landet under senare tid har tagit sina språk med sig.
På 70-talet flyttande hela 500 000 människor från Finland till Sverige. Ungefär hälften av dem återvände till sitt fosterland. För närvarande bor 1,1 miljoner finländare utomlands.
Finland är ett religiöst land. Omkring 90 % av dess befolkning är medlem i den evangelisk-lutherska statskyrkan. Ungefär 1 % tillhör den ortodoxa kyrkan. Resten är protestanter, romersk-katolska, muslimer och judar. Idag är allt fler finländare icke religiösa.
Den finska kulturen har påverkats av Lappland, Sverige och Ryssland. Den samiska kulturen, Lapplands kultur; hittar man långt uppe i norr. Konst och underhållning är viktigt för människor i Finland. Det anordnas många shower, evenemang, konserter och så vidare.
I stora drag är finländare tystlåtna och reserverade. De tycker att det är viktigt att ha bra familjerelationer. Dessutom lägger finländarna stor vikt vid jämlikhet och rättvisa. Finland var det första landet i Europa som införde allmän rösträtt. Ett välkänt begrepp i Finland är "sisu", vilket betyder "styrka och uthållighet" och hänvisar till finländarnas sinnelag. Viljan finns att inte misslyckas, att inte ge sig och att inte bli dominerad.
Finland är en republik och har ett semipresidentiellt system med parlament. Parlamentet har tvåhundra ledamöter, vilka väljs demokratiskt vart fjärde år. Om man jämför med andra europeiska länder har presidenten relativt mycket makt. Formellt sett har han ansvaret för landets utrikespolitik. Presidenten väljs demokratiskt genom direktval.
Sedan 2000 är Tarja Halonen Finlands kvinnliga president. Hon är med i det socialdemokratiska partiet. Hon valdes om 2006. Presidenten i Finland kan bara bli omvald en gång.
Kabinettet är det viktigaste administrativa organet och svarar inför parlamentet. Premiärministern är kabinettets ordförande och han väljs av parlamentet. I Finland kan man rösta från och med 18 års ålder.
För närvarande är samlingspartiet, det socialdemokratiska partiet och centerpartiet de tre ledande partierna i Finland. Det första av dem är högerorienterat. Socialdemokraterna är vänsterorienterat och centerpartiet är mittemellan dem.
Förr i tiden hade Sovjetunionen (Ryssland) stort inflytande på Finlands handel. Det var därför som landet länge förnekades att ha fri handel. Finland tilläts till exempel inte samarbeta med de andra skandinaviska länderna. Fram till Andra Världskriget var Finland ett jordbruksland. Efter Andra Världskriget började handeln med väst komma igång ordentligt. Teknologin utvecklades, landet började specialisera sig och metallindustrin blev viktig. Idag är handel, produktion, service och transport de viktigaste ekonomiska sektorerna. Finlands klimat är inte så lämpligt för jordbruk.
Sedan 80-talet är Finland ett rikt välutvecklat land. Det är ett industrialiserat land med fri marknadsekonomi. Landets viktigaste industrier är träindustrin och metallindustrin. Både en stor del av industrin och servicesektorn ägs av privata företag. Finlands främsta affärspartner är Tyskland, Sverige, Storbritannien, Japan och Ryssland. Exporten har ökat och utgör omkring 33 % av bruttonationalprodukten (BNP). Finland importerar råmaterial, energi och vissa tillverkade varor.
På 90-talet led landet av hög arbetslöshet. Detta påverkade konsumtionen negativt. 2003 minskade inkomstskatten. Detta gjorde att konsumtionen ökade och hade en positiv effekt på arbetsmarknaden. Idag är arbetslösheten fortfarande hög, även om den sjunker. ICT-sektorn blir allt viktigare, särskilt inom områdena för telekommunikation och informationsvetenskap.
Finland är de tusen sjöarnas och öarnas land. Sammanlagt finns 187 888 sjöar och 179 583 öar. Saimen är Finlands största sjö och den fjärde största i Europa. De flesta öarna finns i den sydvästra delen av landet. De flesta sjöarna ligger i den östra delen av södra Finland.
Finland täcker en yta på 338 000 kvadratkilometer. Ungefär tre fjärdedelar av landet utgörs av skog. Ur geografisk synpunkt kan landet delas in i tre områden: kustlandskapet i söder och väster, skogsområdet i centrum och Finlands höglandsregion i norr (vilken är en del av Lappland). De största städerna ligger i kustområdet. Där finns det mesta av landets jordbruk. Det centrala skogsområdet har hela 60 000 sjöar. Den norra delen av Finland består av ofruktbar jord. Resultatet av detta är att området har få träd. Finlands högsta punkt ligger i nordväst: Halde fjäll (1328 meter högt).
Finland gränsar till Östersjön, Finska viken och Bottniska viken. Helsingfors är Finlands huvudstad. Det är Europas nordligaste huvudstad. Andra viktiga städer är Esbo, Vanda, Tammerfors, Åbo och Oulu. De flesta av landets invånare bor i södra delen av Finland.
Finland har ett milt klimat. Somrarna är varma och torra och vintrarna är kalla. Den varmaste månaden är juli, med temperaturer mellan 15 grader Celsius i norr och 25 grader Celsius i söder. Februari är den kallaste månaden med temperaturer på minus 30 grader Celsius i norr och minus 15 i söder. Atlantens strömmar har stort inflytande på temperaturerna. Lappland har ett tundraklimat med extremt kalla vintrar. Kustområdet har havsklimat. Detta är det fuktigaste området.
Ett anmärkningsvärt fenomen är midnattssolen. I norra Finland går solen inte ned på 73 dagar. Nätterna är under denna tid mycket dunkla. Under vintern är det polarnatt: solen går inte upp, vilket betyder att det är mörkt under 51 dagar. I södra Finland är det dagsljus under några timmar.
Att resa med (hyr) bil är det allra populäraste sättet att upptäcka Finland. På landsbygden finns inget järnvägsnät. De offentliga vägarna täcker totalt 7 800 mil. De flesta vägar är förstärkta. Finland fick inte sina första motorvägar förrän i början av 70-talet. Idag finns fortfarande inte så många: sammanlagt 65,3 mil.
På sommaren är hastighetsgränsen på motorvägarna 120 kilometer i timmen. På vintern är hastighetsgränsen 100 kilometer i timmen. På andra huvudvägar är hastighetsgränsen på sommaren 100 kilometer i timmen och på vintern 80 kilometer i timmen. Hastighetsgränsen i stadsområdena varierar mellan 30 och 60 kilometer i timmen. Man kör på höger sida. I jämförelse med resten av Västeuropa så äger få människor i Finland sina egna bilar.
Båtar är det viktigaste transportmedlet. I Finland reser människorna med båt eller flyg. En lång och trafikerad vattenväg är Saimakanalen. Dess totala längd är 358 mil. Viktiga hamnar är Helsingfors, Oulu and Åbo.
De flesta bussbolag ägs av kommersiella företag. Bussarna går över hela landet. De ankommer och avgår i tid och det finns vanligtvis bra anslutningar mellan olika bussar. Förbindelser med expressbussar finns mellan alla de större städerna och landsbygden. Dessutom finns det många regionala bussar och stadsbussar.
Järnvägsnätet sträcker sig över 59 milmeter. De bästa järnvägsförbindelserna hittar man i södra Finland. Det finns också ett antal förbindelser till de norra delarna av landet. Tågen är bekväma och att åka tåg i Finland är relativt billigt.
Många turister kommer till Finland med flyg. Finlands viktigaste flygplats är Helsingfors-Vanda flygplats. Den andra största flygplatsen är Oulunsalo flygplatsen i Oulu. Andra internationella flygplatser är Åbo flygplats och Tampere-Pirkkala flygplats. De största flygplatserna ägs av Finavia. Finnair är ett viktigt flygbolag.
Finland ligger i tidszoner GMT +2. Detta kallas Östeuropeisk tid. Finland har också sommartid. Både vinter och sommartiden i Finland är desamma som i Beneluxländerna, vilket betyder att det är en timmes skillnad mellan tiden på vintern och sommaren.
Precis som Finlands historia har det finska köket influerats av skandinavisk och rysk kultur. Det består av en stor mängd fisk, som lax, forell och sill. Köttälskare kan smaka renkött och annat viltkött För att vara ett land som ligger så långt norrut är utbudet av färska grönsaker förvånansvärt stort. Många finländare äter grytor med olika färska grönsaker. Priserna i de finska restaurangerna är inte anmärkningsvärt höga. Det är inte brukligt att ge dricks, även om portiern ibland förväntar sig en liten summa i dricks.
I Finland dricker folk mycket mjölk och kaffe. När det gäller alkohol föredrar finländarna vodka. Vodkamärket Koskenkorva är känt i praktiskt taget hela Finland. Mataffärer säljer inte alkoholhaltiga drycker. För att köpa drycker som innehåller alkohol måste du gå till det finska systembolaget.
Login i Finland utmärker sig för sin höga kvalité och standard. Det finns mer eller mindre lyxiga hotell i olika prisklasser. På de flesta hotell i Finland ingår frukosten. Naturligtvis har många av dem också en bastu!
Många turister hyr också en sommarstuga. Det finns många stugor tillgängliga i vackra områden, vid vattnet eller i skogen. Sommarstugor är också ofta utrustade med bastu. För de som gillar att vara utomhus finns över 350 utomordentliga campingplatser. De ligger nära vattnet eller i utkanten av en skog. Vissa campingplatser är öppna hela året. Det finns vanligtvis campingplatser i vintersportsområden. Många campingplatser erbjuder enkla stugor. Särskilt under vintern är de varmare och bekvämare än ett tält. Dessa stugor har vanligtvis plats för fyra personer.
I norra Finland finns det särskilda ställen man kan bo på om man vill ha unika upplevelser i snön. Det finns till exempel en del så kallade "slädhundsfarmar", där du kan njuta av det magnifika landskapet medan du åker hundsläde.
För mer information rekommenderar vi Google och följande externa källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.