Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Danmark på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Danmark är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Danmark.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Danmark utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 36 avhämtningsplatser i Danmark. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Danmark är ett land som har rikligt med vatten och som omges av hav. Det betyder att du kan njuta både av förtjusande båtturer och utsökta fiskrätter. Kulturälskare kan besöka slott, gods och museer. Det finns också många kvarlämningar från Vikingatiden. Danmark är ett passande semestermål för familjer med små barn. Legoland är en berömd sevärdhet som den som besöker Danmark inte bör missa. Dessutom finns det många, vackra, vita sandstränder.
Precis som Norge och Sverige befolkades Danmark av vikingar, från 800- till 1000-talet. Vikingarna var kända för sin benägenhet att plundra andra delar av Europa. I slutet av 900-talet lyckades de danska kungarna erövra Sverige. Monarkin var mycket viktig i Danmark och kungen hade en stark ställning. På 1200-talet beslöt adeln sig för att begränsa kungens makt: Kung Erik V tvingades skriva under ett privilegiebrev (detta dokument anses vara landets första grundlag).
1397 enades Danmark, Sverige och Norge i en monarki: Kalmarunionen. Denna union skapades av den danska drottningen Margareta. Sverige var missnöjt med Danmarks maktinflytande i regionen. 1532 ledde detta till unionens upplösning. I vilket fall som helst fortsatte Norge att vara en del av Danmark. 1536 införde Christian III lutheranism som Danmarks statsreligion.
Sedan Kalmarunionens upplösning var Danmark oavbrutet i krig med Sverige. På land var Sverige starkare, på havet var danskarna oövervinnliga. Både Sverige och Danmark lyckades erövra stora territorier. Under 1700-talet hamnade Danmark även i konflikt med andra länder i Europa. Den engelska flottan var farlig och Ryssland valde Englands sida. Danmark tvingades samarbeta med Frankrike, under Napoleon. Efter Napoleons nederlag straffades Danmark hårt för att ha stött Frankrike: landet tvingades avträda Norge till Sverige.
Danmark var inte längre en stormakt och senare tvingades landet ge upp sina kolonier. 1839 var Christian VIII Danmarks kung. Även om han ville ha oinskränkt makt så motsatte sig folket mer och mer monarkins makt. Christian beslöt sig för att göra ändringar i grundlagen på det sättet att Danmark gradvis blev en parlamentarisk demokrati. 1848 avskaffade Frederik VII helt den absoluta monarkin. Efter det var det flera krig för att avgöra vem som skulle kontrollera de danska och de tyska delarna i området Schleswig-Holstein. Danskarna förlorade det andra Schleswig-kriget och var tvungna att avträda området till tyskarna.
Under Första Världskriget förblev Danmark neutralt. Under Andra Världskriget försökte Danmark hålla sig neutralt igen. I vilket fall som helst invaderade Tyskland Danmark 1940 och ockuperade landet under fyra år. Efter Andra Världskriget blev Danmark medlem i FN. 1973 blev landet också en del av Europeiska unionen. Trots medlemskapet är förhållandet till EU en knepig fråga. När andra länder bestämmer sig för att anta euron som sin nationella valuta så beslutar Danmark att inte göra det.
Danmark har omkring 5,5 miljoner invånare, 85 % av dem bor i stadsområden. Resten bor på de danska öarna, på Jylland och på (de nästan självstyrande territorierna) Grönland och Färöarna. Den genomsnittliga befolkningsdensiteten är 126 personer per kvadratmeter. Det finns bara en låg procentandel invandrare i Danmark, de flesta av dem är tyskar och skandinaver.
En stor majoritet danskar talar danska. Det finns olika dialekter. Grönland och Färöarna har sina egna språk (grönländska och färöiska). I södra delen av Jylland talar folk också tyska. Danskan liknar de andra skandinaviska språken. Många danskar talar engelska och tyska förutom danska.
Danmark har en evangelisk-luthersk statskyrka. Omkring 85% av befolkningen tillhör denna religion. Andra människor är romersk-katolska, protestanter, judar eller muslimer. I det moderna danska samhället har religionen inte längre en viktig roll.
I Danmark finns mycket som påminner om den tid då vikingarna styrde landet. Det finns olika museer där man kan beskåda arkeologiska fynd. Dessutom är dansk design känd över hela världen. Dansk design är känd för sina rena linjer och sin enkelhet. Teaterälskare har roligast i Köpenhamn. En välkänd turistattraktion är temaparken Legoland (i Billund, en miniatyrvärld helt gjord av Lego). Många turister besöker också statyn av den kända Christian Andersen. Han är känd över hela världen för sina vackra sagor och historier.
Danmark är en konstitutionell monarki som leds av drottning Margarethe II. Drottningens makt är begränsad. Tillsammans med riksdagen, Folketinget, kontrollerar hon den lagstiftande makten. Riksdagen består av en kammare med 179 medlemmar. 40 mandat är utjämningsmandat. Grönland och Färöarna har två ledamöter vardera. Riksdagsval hålls vart fjärde år. Alla danska män och kvinnor som har fyllt 18 år är röstberättigade. Då och då hålls också folkomröstningar.
Drottningen och ministrarna ansvarar för den verkställande makten. Ministrarna är ansvariga inför riksdagen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen är regeringens nuvarande ledare.
I Danmark finns det olika politiska partier. Inget parti har någonsin haft den absoluta majoriteten av röster. Sedan 1945 har det socialdemokratiska partiet spelat en viktig roll. För närvarande leder socialdemokraterna oppositionspartierna. De liberala, de konservativa och det danska folkpartiet vann de flesta rösterna och bildade en koalitionsregering.
I Danmark finns 275 kommuner som delas in i 14 provinser. Precis som riksdagen väljer man de kommunala och provinsiella regeringarna vart fjärde år. Borgmästare väljs av medlemmarna i stadsfullmäktige.
Ursprungligen försörjde sig många danskar på jordbruk. Efter Andra Världskriget blev industrin viktigare. Nuförtiden utgör jordbruket bara 5% av landets BNP. Några viktiga jordbruksprodukter är socker, potatis och rovor. Många jordbruksprodukter exporteras till andra länder i EU.
Förutom jordbruksprodukter exporterar Danmark också fisk. Den danska fiskeindustrin är omfattande. Andra exportprodukter är livsmedel, kemiska produkter, maskiner och metall. Danmark exporterar produkter till andra EU länder (särskilt Tyskland och Sverige) och USA. I sin tur importerar Danmark fordon, bränsle och maskiner. Viktiga importländer är Tyskland, Sverige och Norge.
Under senaste åren har Danmarks ekonomi växt. 2003 var Danmark ett av världens tio rikaste länder. Danmark har inte infört euron som nationalvaluta. Istället har man beslutat sig för att behålla den Danska Kronan (DKK). Prisnivåerna Danmark är omkring 10 % högre än i Nederländerna.
Med en yta på över 43 000 kvadratkilometer är Danmark Skandinaviens minsta land. Danmark ligger norr om Tyskland och består av två delar: halvön Jylland och ön Själland. Jylland utgör den största delen av Danmark och förbinder landet med det europeiska fastlandet. Själland är Danmarks största ö. Det är också där som landets huvudstad Köpenhamn ligger. Grönland och Färöarna är en del av Kungadömet Danmark. Dessa områden är totalt självstyrande.
Danmark är ett land som har rikligt med vatten. Dess vidsträckta kust är 730 mil lång, vilket huvudsakligen beror på att landet har ett stort antal öar (fler än 400!). De danska kusterna består av sandstränder, sanddyner, fördämningar och gyttjiga strandremsor. Danmark gränsar till flera olika hav: Skagerack (i norr), Nordsjön (i väst), Kattegatt och Östersjön (i öst). Eftersom Danmark bara har landgräns till Tyskland i söder, så är landgränsen inte mer än 6,7 mil lång.
Danmark har milt havsklimat. De västliga vindarna ger landet milda temperaturer. Klimatet påverkas av Nordsjöns temperatur. Det betyder att vintrarna kan bli kalla, medan somrarna ofta är milda och soliga. Februari är årets kallaste månad, med temperaturer långt under nollstrecket. Juli är den varmaste månaden med temperaturer omkring 17 Cº. I maj och juni är det minst regn. Augusti, september och oktober är vanligtvis de regnigaste månaderna. Jylland har minst regn.
Det finns flera olika sätt att resa till och från Danmark. Med bil kommer man snabbast till landet via Bremen och Hamburg (Tyskland). Från ett stort antal städer i Europa finns också tåg som går till Köpenhamn. Till exempel så finns det internationella tåg från Paris och Amsterdam. Man kan också besöka Danmark med buss.
Ett land som Danmark, med allt sitt vatten, behöver utmärkta sjöfartsfaciliteter. Det finns flera broar som ansluter Danmark till andra länder. Landets längsta bro ansluter Falster och Själland. Öarna Fyn och Själland ansluts genom en 2 mil lång bro- och tunnelförbindelse. Det är också möjligt att ta färja från Danmark till Tyskland, Sverige, Norge och Köpenhamn, Århus, Ålborg, Fredericia och Esbjerg.
Många turister kommer till Danmark med flyg. De två internationella flygplatserna är Kastrup (Köpenhamns flygplats) och Billunds flygplats (Jylland). Från Köpenhamn finns inrikesflyg till: Esbjergs flygplats, Ålb orgs flygplats, Århus flygplats, Odenses flygplats och Rönne. De danska flygbolagen är Maersk Air och SAS (Scandinavian Airlines).
Den största delen av järnvägarna tillhör staten. Järnvägsnätets totala utsträckning är ungefär 264 mil. Den offentliga transporten fungerar bra och oftast får man lov att ta cykeln med på tåget. Danmarks vägnät har en utsträckning på cirka 723 mil. Bara en del av vägarna är motorvägar (ungefär 160 mil). Just nu bryr man sig mycket om att underhålla infrastrukturen i Danmark.
Danmark har tidszonen GMT +1. Det är Central European Time (CET). Det är sommartid mellan april och oktober. Då vrids klockorna fram en timme.
Mat i Danmark är hälsosam och välsmakande. På grund av den stora mängden vatten finns många fiskrestauranger. Sill är en av Danmarks många specialiteter, och den finns tillgänglig i många olika varianter (rökt, marinerad, i sås, med mera). En typisk dansk delikatess är 'smörrebröd' (smörgåsar). Wienerbröd är en välkänd dansk kaka, gjord av wienerbrödsdeg, mandel och kanel. En annan specialitet är 'koldt bord' (kall buffé), som består av varma och kalla snacks. I stånd på gatan säljs små röda korvar. Dessa korvar är mycket populära bland danskarna.
Till sin sill dricker danskarna sin så kallade 'Akvavit'. Den här sortens brännvin måste serveras mycket kallt. Alkoholhaltiga drycker brukar vara mycket dyra på grund av de höga skatterna. Öl och vin kostar lika mycket som i Europa. Carlsberg är ett öl som görs i Danmark. Som råd ges ofta att inte dricka kranvatten. Det är bättre att köpa flaskor med mineralvatten.
Tack vare turistsektorns tillväxt finns många former av logi tillgängliga i Danmark. Det finns hotell överallt vars pris och kvalité varierar. Särskilt i Köpenhamn finns det olika slags hotell. På Jylland finns många sommarstugor tillgängliga. Det är också möjligt att tillbringa natten på ett billigare sätt: Danmark erbjuder tillräckligt med vandrarhem och campingplatser. Om du vill campa i Danmark behöver du ett giltigt campingpass som du kan köpa på campingplatser i hela Danmark.
För mer information om Danmark rekommenderar vi Google och följande källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.