Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Tyskland på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Tyskland är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Tyskland.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Tyskland utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 653 avhämtningsplatser i Tyskland. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Tyskland är ett land fullt av möjligheter för en turist. Landskapet är varierande och inbjuder till långa promenader i en vacker omgivning. Du kan besöka små traditionella byar, gamla kloster och slott, eller göra en resa till en flod. Det finns många möjligheter att vara aktiv: motorsporter är väldigt utmärkande för landet, i söder finns berg att bestiga och överallt finns tennisbanor och fotbollsklubbar. Dessutom har Tyskland vibrerande städer med roliga och hippa barer och många affärsgator.
I början av den kristna tideräkningen var nutidens Tyskland bebott av germanska stammar. Tyskarna lyckades besegra romarna, som ockuperade stora delar av landet. Efter det romerska rikets fall dominerade frankerna Europa. Tyskland införlivades i det frankiska imperiet. Karl den store, den frankiske kejsaren, avled och var och en av hans söner tilldelades en del av riket. Det var Ludvig som belönades med den östra delen av imperiet (843 e. Kr.) Inte förrän på 1400-talet fick området namnet Tyskland.
1500-talet var reformationens tidsålder. Under Martin Luthers ledarskap reformerades kyrkan. Martin Luther motsatte sig påvens auktoritet och drev igenom olika sociala reformer. Det uppstod en spricka mellan katoliker och protestanter. Kampen ledde slutligen till det trettioåriga kriget. Även om det i princip var ett religionskrig så blev det tillslut en konflikt mellan Tyskland, Frankrike, Sverige och Spanien. 1648 slöts den Westfaliska freden. I Tyskland erkändes, förutom katolicismen, lutherdomen och kalvinismen officiellt. Från den tidpunkten och framåt förlorade kejsaren sin auktoritet: de regionala härskarna fick nästan samma rättigheter.
1789 var det en revolution i Frankrike. Monarkin ersattes av en republik. Napoleon Bonaparte övertog makten i Frankrike och han lyckades erövra stora delar av Europa. Även Tyskland ockuperades av Frankrike. 1810, efter att Napoleon besegrats, ingick alla tyska stater i Rhenförbundet (under Napoleons makt), med undantag för Österrike och Preussen. 1870 bröt det fransk-tyska kriget ut. Tyskland vann och grundade kejsardömet Tyskland, under Preussens ledning.
Internationella spänningar ledde till att det Första Världskriget började 1914. 1918 besegrades Tyskland av de allierade. Landet försvagades starkt och det uppstod social oro och ekonomisk kris. Det kaos som rådde i hela landet gjorde uppkomsten av radikala grupper möjlig. 1932 blev Adolf Hitlers Nationalsocialistiska tyska arbetarparti (NSDAP) landets största parti. Ett år senare blev Hitler förbundskansler och förbjöd alla andra politiska partier.
Hitler ville expandera det tyska imperiet och 1939 ledde detta till ett världskrig. 1941 enades Storbritannien, USA och Sovjetunionen tillsammans mot Tyskland. 1945 var kriget över. Tyskland förlorade och Hitler begick självmord. De allierade delade Tyskland i två stater: i väst bildades Förbundsrepubliken Tyskland (BRD), och i öst den Tyska Demokratiska Republiken (DDR). Förbundsrepubliken Tyskland blev en västerländsk demokrati, medan DDR blev en Soviet-liknande kommuniststat. Västtyskland blev rikare än den kommunistiska delen och många människor flydde från Öst-Berlin till Väst-Berlin. För att förhindra detta byggde man upp Berlin-muren, som skilde de två staterna från varandra (1948).
Efter kalla kriget revs Berlin-muren ner. Trots att Tyskland ännu en gång var ett enat land, så fanns stora ekonomiska skillnader mellan öst och väst. Idag är dessa skillnader fortfarande märkbara: före detta DDR ligger fortfarande efter när det gäller ekonomiska och sociala förhållande i jämförelse med före detta BRD. 1955 blev BRD medlem i NATO. Efter att de två staterna enats behöll Tyskland sitt medlemskap i NATO, trots misstänksamhet från andra NATO medlemmar. Tyskland gick också med i EU och 2002 införde man euron som valuta.
Samhälle och kultur
Tyskland har en befolkning på ungefär 82,5 miljoner. Befolkningstätheten är mycket hög: Tyskland är det fjärde mest tätbefolkade landet i Europa (efter Belgien, Nederländerna och) En mycket stor del av befolkningen (nästan 90 %) bor i städer. Särskilt Ruhrområdet är mycket tätbefolkat (omkring 11 miljoner människor). Berlin, Hamburg och München är populära städer.
Cirka 7,5 miljoner människor från andra länder bor i Tyskland. På 60- och 70-talen kom många människor till Tyskland för att arbeta. Dessutom finns det många flyktingar. De flesta invandrarna är turkar (30 %). Det finns också invandrare från före detta Jugoslavien, italienare, ryssar, greker, polacker och danskar.
Tyskland har religionsfrihet. Omkring 38 % av befolkningen är protestanter och ungefär 34 % är romersk-katolska. De flesta protestanter bor i norra Tyskland, medan de flesta katoliker bor i söder och väster. Dessutom finns det omkring 3,3 miljoner muslimer och en judisk minoritet. De flesta judar bor i Berlin. Många människor som bor i det före detta Östtyskland är inte religiösa.
Det officiella språket är tyska och det är det språk som flest människor talar. Det finns många olika dialekter. Danskar (som bor i Schleswig) talar inte tyska. Det finns också en del friser som har fortsatt att tala sitt eget språk. Tyska har samhörighet med ett antal olika språk, som till exempel de skandinaviska språken, holländska, flamländska och engelska.
1949 infördes en grundlag genom vilken den demokratiska och parlamentariska förbundsrepubliken Tyskland inrättades. Tyskland består av 16 delstater och alla har sina egna myndigheter. Delstaterna är: Baden-Württemberg, Bayern, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfaltz, Saarland, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein och Thüringen.
Förbundsrepubliken har också en regering som är landets högsta auktoritet. Förbundspresidenten är landets ledare. Han väljs vart fjärde år av förbundsstaten och varje delstats regering. Presidentens makt är begränsad och hans roll är i hög grad av representativ natur. Horst Köhler är president (sedan 2004). Han är medlem i CDU (Kristdemokratiska unionen). CDU är ett konservativt center- och högerorienterat parti.
Förbundsstaten består av förbundsdagen och förbundsrådet. Förbundsdagen är det tyska parlamentet och det har mer än 670 medlemmar. De ansvarar för den lagstiftande makten. Alla tyskar som är 18 år eller äldre har rösträtt. Förbundsrådet har 69 medlemmar. De representerar delstaternas regeringar. Förbundsrådet kan rösta ner en lagstiftning som godkänts av förbundsdagen. Förbundskanslern är regeringens överhuvud. Han utnämns av presidenten och har maktbefogenhet att dra upp politiska riktlinjer. Sedan 2005 är Angela Merkel Tysklands förbundskansler. Hon är landets första kvinnliga förbundskansler.
Den juridiska makten innehas av den tyska domstolen: Bundesverfassungsgericht. Hälften av dess medlemmar väljs av förbundsdagen och den andra hälften av förbundsrådet. Bundesverfassungsgericht ser till att grundlagen följs.
Trots kaoset efter Andra Världskriget lyckades Tyskland bli världens tredje största ekonomi 2004. Hur som helst, under de senaste åren har landet inte haft någon ekonomisk tillväxt. På grund av det faktum att befolkningens genomsnittsålder ökar så minskar antalet människor som deltar aktivt i ekonomin. Dessutom har Tyskland ställts inför en hög arbetslöshet. Kostnaden för social trygghet ökar. Östtyskland ligger fortfarande efter Västtyskland. Varje år investerar man mycket pengar i att utveckla ekonomin i landets östra del. Hur som helst verkar saker och ting gå i rätt riktning för Tyskland.
Servicesektorn har den största portionen i landets BNP. Jordbruket representerar inte längre en stor del. De flesta jordbruksföretag sköts av endast en person. Produktionen är ämnad främst för hemmamarknaden. Bilindustrin är Tysklands största exportör. I Europa är Tyskland den främsta tillverkaren av lyxbilar. Dessutom exporterar landet många maskiner och maskindelar, kemikalier, metaller, matvaror och textil. De tunga industrierna ligger i Ruhrområdet.
EU länderna i väst är viktiga handelskompanjoner för Tyskland. Landet exporterar många produkter till Frankrike Nederländerna, Italien, Belgien och Luxemburg. Utanför den Europeiska unionen är USA och Japan viktiga för landets handel. Handeln med länder i centrala Europa och Östeuropa har ökat under de senaste åren. Tyskland importerar mycket matvaror, olja och naturgas.
Turistsektorn har också växt. Nuförtiden är Tyskland ett populärt semestermål. Turisterna kommer huvudsakligen från Nederländerna, USA och Storbritannien. Bayern är en verklig turistattraktion. Det är ett område som är perfekt för vintersport. Dessutom lockar Berlin många turister, liksom Sauerland, Thüringen och Schwattzwald.
Tysklands valuta brukade vara den tyska marken. Sedan 2002 är landets valuta euro. En euro är värd 1,96 tyska mark.
Tyskland ligger i Centraleuropa och täcker en yta på ungefär 357 000 kvadratkilometer. På grund av sitt centrala läge gränsar landet till olika länder: i norr gränsar det till Danmark, i öster till Polen och Tjeckien, i söder till Schweiz och Österrike och i väst till Beneluxländerna och Frankrike. Gränsernas totala utsträckning är 361,8 mil. Dessutom gränsar landet till Nordsjön och östersjön.
Tyskland är ett relativt stort land, vilket betyder att landskapet också är varierande. I norr finns främst slättland som består av fruktsamma ler- och sandmarker. Norr och söder skiljs åt genom den centrala bergskedjan. I detta område har floderna lämnat djupa dalar. Sluttningarna används till vinodling. Den södra delen av Tyskland består av höga berg som gradvis förvandlas till Alperna. Zugspitze i de bayerska alperna är tysklands högsta berg (2962 meter).
Den största sjön är Bodensee i landets södra del. Den här sjön har en yta på 570 kvadratkilometer. Det finns flera stora floder. Rhen, Elbe och Weser rinner ut i Nordsjön. Danube rinner ut i Svarta havet.
Tyskland har ett milt havsklimat. Det betyder att vintrarna är kalla och somrarna är milda. Under hela året är det mycket nederbörd. Årets kallaste månad är januari. Då kan temperaturen sjunka till minus 6 grader Celsius. Med temperaturer på mellan 17 och 20 grader Celsius är juli den varmaste månaden. På våren och sommaren, på grund av de varma vindarna, kan temperaturen ibland stiga otroligt (inom loppet av några få timmar!). I området med lågslätter i norr är nederbörden minst. Då bergen blir högre ökar nederbörden. I dessa områden är sommaren varmare och vintern kallare.
Tysklands infrastruktur är av mycket hög kvalité. Särskilt i de västra delarna är järnvägar och vägar mycket bra. Nästan 78 % av all godstransport äger rum på dessa vägar. De tyska motorvägarna "autobahn" är kända i hela världen; på många sträckor finns ingen hastighetsgräns, även om det finns en rekommenderad hastighet på 130 kilometer i timmen. Tysklands järnvägsnät är vidsträckt och välorganiserat. 1994 privatiserades transportbolagen i väst och öst och slogs ihop till Deutsche Bahn AG. Förutom att transportera passagerare transporterar tågen också en del av landets produkter. På flera sträckor mellan större städer finns höghastighetståg. Den här typen av tåg ansluter städer som till exempel Frankfurt, Hannover, Wuerzburg, Mannheim, Stuttgart, München och Berlin. Särskilt för affärsmän erbjuder höghastighetståg ett perfekt sätt att resa på från en stad till en annan.
En del av godstransporten görs vattenvägen (20 %). Exempel på varor som transporteras på detta sätt är jord, sten och kol. Man har byggt kanaler för att ansluta olika floder. Särskilt floden Rhen är en trafikerad transportsträcka. Viktiga inlandshamnar är Duisburg, Köln, Hamburg och Mannheim. Internationella handelsvaror transporteras också vattenvägen. Från stora hamnstäder (som Hamburg, Wilhelmshaven, Bremen/ Bremerhaven, Lübeck och Rostock) avreser skepp till länder som till exempel Storbritannien, Danmark, Norge, Sverige och Nederländerna.
Flygtrafik till och från Tyskland har ökat otroligt under de senaste åren. Det finns sexton internationella flygplatser. Särskilt Frankfurt am Mains flygplats (Frankfurts flygplats) är viktig för Tyskland; efter London-Heathrow är det Europas andra största flygplats. München och Düsseldorf är också stora. Dessutom finns det flygplatser i Hamburg, Köln/Bonn Berlin och Stuttgart. Tysklands största flygbolag är Deutsche Lufthansa AG.
Tyskland ligger i tidszonen GMT +1. På sommaren (från april till oktober) vrider man fram klockan en timme. Detta betyder att det blir mörkare en timme senare under sommaren.
Det tyska köket är varierande. Rätterna är bastanta och kan vara lite svåra att smälta. Det finns mycket kött: bratwurst, ugnsstekt fläskkött, ugnsstekt nötkött, och så vidare. Dessutom innehåller de flesta rätter potatis eller soppa. En traditionell tysk sallad är Kartoffelsalat: en potatissallad med gurka, majonnäs och lök. En känd tysk delikatess är berlinermunken (gjord av friterad deg).
Tyskar är stora ölälskare. Det finns olika märken som är tillgängliga över hela Tyskland (till exempel Warsteiner och Bittburger). På kaféer serveras ofta öl som tillverkats i området. Norra Rhen-Westfalen är det område där det dricks mest öl. Dessutom dricker tyskarna mycket kaffe och vatten.
Förutom traditionella restauranger finns många restauranger som erbjuder utländsk mat (som turkisk, italiensk, grekisk eller kinesisk). Restaurangerna i Tyskland öppnar ofta vid sex tiden. Tyskarna själv äter inte middag före klockan åtta. I allmänhet är tyska restauranger inte särskilt dyra. Det är brukligt att lämna lite dricks.
Tyskland har anpassat sig väl till de många turister som besöker landet varje år. Det finns många olika sätt att tillbringa natten på i Tyskland. Det finns hotell, bed & breakfast, lägenheter och pensionat. Det finns också många vandrarhem (särskilt i de större städerna) för de som har en mindre budget. Det finns också semesteranläggningar där man kan hyra en husvagn eller kampa. Ofta är dessa campingplatser väldigt passande för barnfamiljer.
För mer information om Tyskland rekommenderar vi Google och även följande källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.