Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Italien på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Italien är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Italien.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Italien utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 551 avhämtningsplatser i Italien. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Italien, i södra Europa, är känt för sin rika kultur, sköna klimat och vackra natur. Italien har flera stora sjöar som under sommaren lockar många turister. Här finns också många romantiska städer med spår från landets gamla kultur. Man kan njuta av det italienska köket och man blir bemött på ett vänligt och gästfritt sätt.
Förr i tiden levde olika folkgrupper i det som idag är Italien. I södra delen av landet grundades städer av greker och i norr härskade etruskerna. I mellersta delen låg provinsen Latium med Rom som den viktigaste staden. Det var där som romarna levde. Rom blev mäktigare och under 200-och 300-talen f.Kr lyckades de besegra grekerna och etruskerna.
Romarna fortsatte att utvidga sitt territorium. Mellan åren 60 och 50 f.Kr. erövrade den berömde romerska kejsaren Julius Ceasar hela Gallien (nuvarande Frankrike) och delar av det som idag är Italien. 200 år senare var nästan hela Europa i romarnas händer och deras kultur spreds till många länder. Romarna lyckades inte besegra de germanska stammarna.
Efter den sista 'stora kejsaren' Marcus Aurelius död började det gå utför med det enorma riket. I slutet av 300-talet e.Kr föll riket sönder. Det romerska riket var för stort för att kunna styras centralt och för att kunna försvaras väl. Det var uppdelat i två delar: en västlig del med Rom som huvudstad, och en östlig del med huvudstaden Konstantinopel. Det västra riket ockuperades av de germanska stammarna. Riket föll sönder i separata delar.
1300-talet förde med sig en vändning. Florens, Milano, Pisa, Genua och Venedig blomstrade under medeltiden och blev rika handelsstäder. Italien blev ett kulturellt centrum i Europa. Landet utmärkte sig inom konst, litteratur, politik och forskning. Namn som Leonardo da Vinci, Michelangelo, Dante, Machiavelli och Galileo dök upp under denna epok. De italienska upptäcktsresandena Marco Polo och Christofer Columbus är kända fram i våra dagar.
I slutet av 1700-talet lyckades Frankrike erövra Italien under Napoleon. Napoleon förlorade sin makt när engelsmännen och ryssarna besegrade fransmännen. 1870 deklarerades Italiens enande. Under första världskriget höll sig landet först neutralt men anslöt sig senare till de allierade styrkorna. Efter kriget kom landet i social, politisk och ekonomisk kris. 1922 grep den fascistiske diktatorn Benito Mussolini makten och förklarade sig själv härskare i landet. Hans mål var att etablera ett nytt romerskt rike.
Under andra världskriget var Mussolini allierad med Hitler och kämpade mot Storbritannien och Frankrike. Tyskland och Italien förlorade och Mussolini mördades. Monarkin upplöstes och Italien blev en republik. Tack vare ekonomiskt stöd från USA lyckades landet återhämta sig. Italien blev medlem av NATO (Nordatlantiska fördragsorganisationen, Atlantpakten) och Europeiska unionen. Fram till dessa dagar kännetecknas landet av instabila regeringar.
Italien är ett mycket tätbefolkat land. Totalt har det över 58 miljoner invånare. Rom har 2,7 miljoner invånare, och Milano har över en miljon. Det finns två miljoner människor i Italien med utländskt ursprung. Många av dem är från Albanien, Marocko, Rumänien, Kina och Ukraina.
De flesta italienare (87%) är katoliker. Fram till 1984 var katolicismen statsreligion. Det finns också cirka 500 000 protestanter och cirka 35 000 judar. På grund av den afrikanska invandringen har den muslimska befolkningen ökat.
Det officiella språket i Italien är italienska. Cirka 75% av alla italienska ord är av latinskt ursprung. Under Italiens enande (slutet av 1800-talet) talades italienska av endast 3% av befolkningen. Det var ett skriftspråk. Italien bildades av flera språkregioner. För att bli ett enat land behövde det ett enat språk: italienska. Italienska blev egentligen ett verkligt nationellt språk när televisionen dök upp. Trots allt finns det ännu idag befolkningsgrupper med olika modersmål. Exempel på detta är tyska, franska, slovenska, katalanska, albanska och sardiska.
Överallt i Europa kan man finna spår efter den gamla romerska epoken. Den italienska kulturen har bidragit till den europeiska civilisationen. Italiensk konst, litteratur, arkitektur, film och musik är känd över hela världen. Italienare känner ofta starkare band med sina egna födelseplatser eller regioner än med landet som sådant. Italienare är vänliga och gästfria. De sätter stort värde på familj och vänner. De tycker om god mat och sport. I söder möter man det verkligt italienska temperamentet: vilt gestikulerande, en annan samtalsvolym och en fanatisk och hetlevrad hållning.
Den italienska författningen är från 1948. Landet har ett parlament med två kammare: deputeradekammaren (630 ledamöter) och senaten (315 ledamöter). President väljs var sjunde år av parlamentsledamöterna och av tre regionala delegater. Italien är uppdelat i 20 regioner, som var och en har sin egen regering. Presidenten utser premiärminister, som i sin tur utser övriga ministrar.
Den italienska politiken är inte så stabil. Sen andra världskriget har landet 60 olika kabinett, både på vänster- och högerkanten. Vart femte år röstar befolkningen på representanter till parlamentet och till de regionala regeringarna. Ofta måste valen hållas förhastat. Dessutom kännetecknas den italienska politiken av korruption.
1994 blev Silvio Berlusconi, central-högerns mediapamp, Italiens premiärminister. Samma år tvingades han avgå och han efterträddes av flera kabinett på vänsterkanten. I maj 1999 valdes den nuvarande presidenten Carlo Azeglio Ciampi. En ny (vänster) regering bildades, denna gång med en före detta kommunist i spetsen. Denna regering varade till 2000 då den kortvarigt avlöstes av Giuliano Amato från vänsterkanten. Den 13 maj 2001 blev Berlusconi åter igen Italiens premiärminister.
Italiens nuvarande president är vänsterpolitikern Giorgio Napolitano. Han valdes i maj 2006.
Fram till andra världskriget var Italien ett bondesamhälle. Folket levde huvudsakligen på jordbruk. Därefter kom industrin igång och ekonomin blomstrade. Det är fortfarande stor skillnad på norr och söder i landet. Industrin är mer utvecklad i norr än i söder. Den södra delen av landet är fortfarande av jordbrukskaraktär och industrier lyckas endast överleva tack vare statsbidrag.
På 1980-talet växte landets statsskuld och arbetslösheten ökade. Trots allt lyckades den italienska ekonomin några år senare återhämta sig från den påföljande depressionen. Många människor fick arbete inom servicesektorn och industrin. Inom industrin genomfördes ett skifte från livsmedel och textil till teknologi, stål och kemiska produkter.
I Italien är de flesta företag små eller medelstora. De är oftast familjeföretag som har specialiserat sig på en särskild marknad. Dessa företag är huvudsakligen belägna i de norra delarna av landet. De stora industrierna är inriktade på maskineri, motorfordon, kemikalier, läkemedel, elektriska produkter, mode och kläder. Många av dessa produkter exporteras till andra europeiska länder. Dessutom exporterar Italien också vin och livsmedel.
Landet har inte så stor tillgång på eget råmaterial och det måste därför importeras. Som ett resultat av detta har Italien sedan år tillbaka ett budgetunderskott: landet importerar mer än det exporterar. Vidare gör arbetslöshet och inflation att de ekonomiska problemen kvarstår. Många bolag och industrier är i händerna på staten. Man måste privatisera för att göra affärsmarknaden mer effektiv och minska statsskulden.
Landets totala yta är 301 323 kvadratkilometer. Italien är till övervägande del en halvö. Dess form har gett landet namnet 'den italienska stöveln'. De största öarna är Sicilien och Sardinien. Italien omges av Medelhavet, Adriatiska havet, Joniska havet, Tyrrenska havet och Ligurgiska havet. Italiens ryggrad utformas av Apenninerna. I norr går denna bergskedja över i Alperna. Bergen bildar där en naturlig gräns mot Österrike och Schweiz. Italien gränsar också till Frankrike och Slovenien.
I norra delen av landet finns ett stort antal sjöar som exempelvis Maggioresjön, Comosjön, Iseasjön och Gardasjön. Välkända vulkaner finns i södra Italien. Vesuvius är belägen i närheten av Neapel, Etna är aktiv på Sicilien och Stromboli är belägen på ön med samma namn. Italiens längsta flod heter Po. Floden uppstår i Alperna nära franska gränsen och mynnar ut i havet vid Venedig. Po har ett antal bifloder som når havet via Alperna, Apenninerna och Dolomiterna. Andra viktiga floder är Tiger, Adige och Arno.
I Italien finns det två självständiga stater, Vatikanen och San Marino. Den romersk-katolska kyrkan styrs från Vatikanstaten. Påven är statens överhuvud.
I klimatiska termer delas Italien upp i tre områden. Den bergiga nordliga delen har alpint klimat med kalla vintrar och varma somrar. Södra Italien är torrt och hett. Det återstående området har medelhavsklimat: sköna somrar och tämligen milda vintrar. Mest nederbörd är det under hösten och våren.
Italien har ett utbrett och välunderhållet vägsystem. På motorvägar finns det betalstationer för vägtull. Den största motorvägen finns i västra delen av landet: 'autostrada del sole'. Säkerhetsbälte är obligatoriskt (både i fordonets fram- och baksäte). Det är förbjudet att använda mobiltelefon under körning. Hastighetsbegränsning anges i kilometer i timmen.
Italiens städer är förbundna med varandra med utomordentliga bussbolag. Dessutom finns det lokalbussar i många städer. Om man reser med regionala bussar kan man köpa biljett på bussen. På stadsbussar krävs förköpta biljetter. De kan köpas i tobaksaffärer. SITA S.p.a. är ett bussbolag som har hand om busstrafik i Italien på både nationell och regional nivå.
Landet har också ett tämligen väl fungerande järnvägssystem. Nätverket fungerar inte perfekt, men att resa med tåg är ofta ett effektivt sätt att ta sig fram. Dessutom är priset lågt. Det mesta av järnvägsnätet sköts av Trenitalia S.p.a. Det totala järnvägsspåret uppgår till 1600 mil. I städerna kan man också resa med spårvagn eller tunnelbana.
Italien har nationella och internationella färjeförbindelser. Internationella färjor går bland annat till Kroatien och Grekland. Ett nationellt exempel är färjan till Sicilien. Landets främsta hamn är Genua.
De stora avstånden inom Italien kan lätt avverkas med flyg. Dessutom kommer många utlänningar till landet med flyg. Italiens viktigaste (internationella) flygplatser är belägna i närheten av Rom och Milano: Rom Fiumicino internationella flygplats, Milano Malpensa internationella flygplats och Milano Linate internationella flygplats. Andra flygplatser är till exempel Trieste internationella flygplats och Palermos internationella flygplats. Det statliga flygbolaget är Alitalia.
Italien har centraleuropeisk tid (GMT +1,0). Sommartid gäller under sommarhalvåret.
Italienska maträtter är oftast inte speciellt komplicerade, men tack vare färska produkter och utsökta kombinationer har det italienska köket lyckats bli världskänt. Alla vet vad pasta eller pizza är. Italienare tar sig tid för att njuta av lunch och middag. De börjar vanligen måltiden med en 'antipasta' som förrätt. Om de äter pasta eller risotto tar de ofta en sallad. Vidare används ost i matlagningen: mozzarella, ricottaost och gorgonzola. Maträtterna tillagas med lök, vitlök och tomater. Till efterrätt rekommenderar vi den utsökta italienska glassen. Många människor dricker också cappuccino (före klockan 11.00) eller espresso. Den mest populära drycken i Italien är ett vin som heter Chianti.
Italienare äter sent, vilket innebär att restaurangerna ibland inte öppnar före 20.00. Restaurangernas standard är tämligen bra och priserna är oftast överkomliga. Om man väljer att ta något att dricka ståendes vid disken är detta oftast billigare än att sitta ned vid ett bord eller utomhus.
Semesterstugor finns att hyra nästan överallt i Italien. I turistorter är det dessutom möjligt att hyra lägenheter. Det finns också många campingplatser över hela landet. De flesta av dem ligger i närheten av stora sjöar. Man kan ha med egen husvagn eller tält men det finns också många möjligheter att hyra detta. Slutligen kan man välja att bo på hotell. Speciellt i de stora städerna eller på välkända platser finns det tillräckligt med hotell, men även i mindre orter finns det goda chanser att hitta ett anständigt hotell.
För mer information om Italien rekommenderar vi Google och följande externa källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.