Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Rumänien på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Rumänien är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Rumänien.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
Rumänien utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 37 avhämtningsplatser i Rumänien. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Rumänien är ett av de mest ofördärvade, lantliga och autentiska länderna i Europa. Det är mer än greve Draculas land och en före detta kommuniststat. Rumänien har kulliga landskap, med ängar och skogar som sträcker sig till Karpaternas skrovliga spetsar. I Moldova hittar man ortodoxa kloster och medeltida slott. Detta är landet där Danube slingrar sig ut i Svarta Havet.
Huvudstaden Bukarest är landets största metropol. Över två miljoner människor lever här. Under Andra världskriget och under jordbävningen 1977 skadades staden kraftigt. Tack vare att den ekonomiska situationen har förbättras sedan år 2000 har staden moderniserats och de äldre delarna renoveras. Bukarest har mycket att erbjuda med sina restaurerade monument, trendiga butiker och intensiva nattliv.
Den plats som idag bär namnet Rumänien, har en historia som går tillbaka till århundradena före vår tideräkning. Thrakiska trupper, mer kända som daker hade slagit sig ner i Rumänien. 'Dakien' är därför ett gammalt namn för Rumänien. Under 100-talet f. Kr. försökte dakerna med stor passion hålla romarna utanför riket. De grundade det dakiska riket som inte skulle vara längre än två århundrade. Slutligen, under kung Decebalus regeringstid hände det värsta. Den dakiska kulturen blandades då med den romerska kulturen. Språket som man kommunicerade på blev latin.
Under 300- och 400- talen flyttade goter, hunner och bulgarer till Dakien. Från 900-talet och framåt började magyarerna (ungrarna) att utvidga sitt rike i riktning mot Dakien. Tvåhundra år senare hamnade hela Transsylvanien under magyariskt styre.
Under 1300- och 1400-talen försökte ottomanerna invadera regionen. En av de legendariska figurerna som spelade en viktig roll i kampen för att hålla turkarna borta var Vlad Tepes (Spetsaren). Han fick sitt smeknamn på grund av de brutala straff som han utsatte sina undersåtar för. Det hårdaste straffet var att sticka en påle genom den bestraffades ryggrad på ett sätt som gjorde att ingen livsviktig ådra kom till skada. På detta sätt led personerna svåra plågor under två dagar innan de avled. Idag är Vlad Tepes mer berömd för att ha varit Bram Stokers inspirationskälla då han skapade den skönlitterära figuren greve Dracula.
På 1500-talet invaderade turkarna det Ungerska riket. Detta betydde också att Transsylvanien blev en del av det Ottomanska riket. Regionerna Valakiet och Moldova gick samma öde till mötes. Krimkriget, som varade från 1853 till 1856, förstärkte nationalismen i Rumänien. 1877 deklarerade Rumänien sig som självständig stat. Tidsperioden för det ottomanska styret var över.
Under Första världskriget stod Rumänien på samma sida som Storbritannien, Frankrike och Ryssland. Rumänien ville ta tillbaka Transsylvanien från Österrike-Ungern eftersom ungefär 60 % av områdets befolkning var av rumänsk härkomst. När Österrike-Ungern besegrades 1918 uppnådde Rumänien sitt mål. Emellertid skulle det följande världskriget göra att Rumänien förlorade området igen. Ryssland ockuperade en del av Rumänien och Transsylvanien överlämnades till Ungern. Den södra regionen Dobruja blev en del av Bulgarien. Den rumänska generalen Ion Antonescu fick kung Carol II av Rumänien att avsäga sig tronen. Antonescu grundade då sin diktaturregim. Följderna för landet blev katastrofala när han slöt upp vid Hitlers sida 1941. 400 000 rumänska judar och 36 000 romer transporterades till Auschwitz och andra koncentrationsläger, där de mördades.
I augusti 1944 bytte Rumänien plötsligt sida. Landet övergav det nazistiska Tyskland och valde de allierade makternas sida. Över 53 000 tyskar tillfångatogs. Detta drag räddade Rumäniens självständighet och förkortade kriget.
Efter kriget gavs Transsylvanien tillbaka till Rumänien. Monarkin avskaffades och den Rumänska folkrepubliken utropades. Kommunisten Gheorghe Gheorghiu-Dej grep makten. 1958 tog de sovjetiska trupperna till hastig reträtt och det kommunistiska Rumänien lyckades skaffa sig en självständig utrikespolitik från 1960. 1965 fick den välkända Ceausescu makten och administrerade landet på ett kaotiskt och destruktivt sätt. 1974 skapades presidentposten åt honom. Han placerade sin fru, sin son och tre av sina bröder på höga poster och slösade enorma summor pengar på absurda projekt. Förutom 'guldåldern' under slutet av 60-talet och början av 70-talet försämrades Rumäniens ekonomi på ett oroväckande sätt. 1989 gjorde det rumänska folket uppror mot sin diktator. Ceausescu och hans fru tvingades slutligen fly i helikopter. De fångades emellertid in, sattes i fängelse och avrättades.
Den demokratiska republiken Rumänien grundades 1990 och åtgärder vidtogs för att införa fri marknadsekonomi. Sedan 2004 är Rumänien medlem i NATO och 2007 anslöt sig landet till den Europeiska Unionen.
Över 50 % av rumänerna bor i städerna. Den rumänska befolkningen är ganska homogen. Nästan 90 % av befolkningen är rumänsk. De resterande 10 % är antingen ungrare, romer, tyskar eller ukrainare. En liten grupp består av andra nationaliteter. Världens största befolkning av romer bor i Rumänien. Den rumänska befolkningen är tacksam över landets mångfald.
Ur religiös synvinkel har Rumänien en liknande uppdelning. Majoriteten är rumänsk-ortodox. Resterande 10 % av invånarna är romersk- katolska, protestanter och grekisk-ortodoxa. Mindre än 1 % av befolkningen är judisk eller muslimsk.
Det rumänska folket kan beskrivas som stolt, envist och gästvänligt. Deras historiska och kulturella bakgrund ger upphov till patriotism. Rumänerna är mycket stolta över landets naturskönhet. Tillsammans med deras gästvänlighet ger detta turisterna möjligheten att lära känna den rumänska kulturen på nära håll.
Rumänien har en konstitutionell demokrati. Parlamentet består av Deputeradekammaren och Senaten. Presidenten är statsöverhuvud. Han är folkvald. Kabinettet och premiärministern, som utses av presidenten, måste accepteras av parlamentet. Det är presidentval vart femte år.
Rumäniens ekonomi växer snabbt. Man säger att landet har en 'tigerekonomi'.
Havshamnen Constanta är mycket viktig för Rumäniens ekonomi. 60 % av utrikeshandeln görs via denna hamn.
Turismen är den största inkomstkällan vid Svarta havets kust. Bukarest och Transsylvanien lockar också många turister. Andra viktiga sektorer är till exempel motortillverkning och produktion av kläder och elektronik.
Rumäniens valuta är nya rumänsk leu. 2011 eller 2012 förmodas Rumänien byta ut sin valuta mot euro.
237 500 km² stort och oförstört av massturism; det östeuropeiska Rumänien kan fortfarande upptäckas. Karpaterna i norr sträcker sig till Rumäniens mitt. Den högsta toppen är 2544 meter och bär namnet Moldoveanu. Det finns gott om barrträds- och lövskogar här. Detta landskap fortsätter i resten av Rumänien, som delas in i regionerna Valakiet och Moldova. Fruktodlingar och vinodlingar alterneras med fält där det odlas säd och grönsaker. I söder avslutar Danube sin långa resa i havet. Detta är Europas största Delta. Danube är inte Rumäniens enda flod. Andra floder är till exempel Proet och Olt.
På grund av den smältande snön och det kraftiga regnet, inträffar det laviner i bergen varje vår. Ett annat problem är översvämningarna som inträffar ibland. Då och då måste Rumänien handskas med jordbävningar. Den tidigare omnämnda jordbävningen 1977 är ett extremt exempel på detta.
Rumäniens inlandsklimat ger upphov till kalla vintrar och varma somrar. Det kan också vara dimmigt under vintern. Mellan december och april faller det vanligtvis mycket snö. I kombination med bergen gör detta Rumänien till en bra skidregion. Sinaia, Predeal och Poiana Brasov är välkända skidorter. Under den varma soliga sommarsäsongen är turistställena Neptun och Mamaia vid Svarta havet fullproppade.
Vägarna i Rumänien är inte välunderhållna. Förare måste vara beredda på vägar fulla med hål och gropar. Markeringar har ofta försvunnit och belysningen är knapp. För tillfället finns det två motorvägar. Mellan Bukarest och Ploiesti, norr om huvudstaden finns det en 11,4 mil lång motorväg. Den andra motorvägen går från Bukarest till Fetesti i öster. Denna motorväg är 11,6 mil lång. Man betalar ingen tull på de rumänska vägarna. Det finns två undantag för detta: när man kör över broarna över Danube i Cernavoda och Vadu Oii betalar man tull. Man måste emellertid köpa ett märke för att köra på motorvägarna. Dessa säljs på bensinstationer.
Inom tätortsområden får fordon köra i 60 kilometer/timmen. Utanför dessa områden är den högsta tillåtna hastigheten 80 kilometer/timmen. Hastighetsgränsen för motorcyklister är 40, respektive 50 kilometer/timmen.
Det rumänska järnvägsnätet är mycket bra och billigt. Tågen har första och andra klass. Förutom detta finns det fyra olika sorters tåg: personal, inter-city, accelerat och rapid. De två sista typerna är betydligt snabbare än de andra. Det är tillrådigt att köpa biljetter i förskott.
Bussar är mindre pålitliga och bekväma än tågen. De är ofta fullpackade. På grund av att en stor mängd människor reser med buss så är det klokt att köpa biljetterna i förväg. Lokala bussar, spårvagnar och trådbussar är å andra sidan mycket bekväma. De går vanligtvis från klockan 5.00 till klockan 23.00.
Mellan Tulcea och Sulina vid Svarta havet går det en färja. Under sommarmånaderna går det även passagerarbåtar mellan Tulcea och Crisan.
Bukarest internationella flygplats ligger knappt en och en halv mil ovanför den rumänska huvudstaden. Härifrån kan man flyga till andra länder och utländska städer. Bukarest har en annan flygplats som kallas Baneasa flygplats. Resenärer kan flyga härifrån till inrikesdestinationer. Flygningar från Bukarest till Constanta förekommer huvudsakligen i juli och augusti. Många andra platser, som till exempel Cluj Napoca flygplats och Timisoara flygplats, kan nås under hela året. Dessa flygplatser är belägna nära platserna med samma namn.
Det rumänska köket är inte precis ett haute cuisine (högsta kokkonsten). Detta betyder inte att det är omöjligt att avnjuta en god middag i Rumänien. Tre olika sorters soppor är populära. Ciorba de perisoare är gjord av köttbullar och grönsaker. Ciorba de burta är en soppa med svartpudding. Man kan även avnjuta en ciorba de leguma. Detta är en traditionell grönsakssoppa. Typiska rumänska rätter har alltid kött bland sina ingredienser. Olika sorters stuvningar görs med olika sorters kött och grillade köttbullar.
Det kan vara svårt att hitta tillfället att smaka äkta traditionell mat. Rätterna är väldigt smakfulla så det är värt mödan att försöka hitta dem. Ardei umpluti till exempel är utsökta fyllda paprikor. Sarmale är en liknande rätt. Man tillagar den genom att fylla vinblad eller salladsblad som med ris och kött.
Innan de äter middag dricker rumänerna ofta ett glas tuica, en stark konjak gjord på plommon. Till middagen kan man avnjuta ett utsökt rumänskt vin. De vinproducerande regionerna finns över hela landet. Det tillverkas olika sorts kvalitetsviner. Berömda regioner är den transsylvanska slätten och Moldova. Ánda sedan romarriket har man odlat druvor för vintillverkning. Under kommunismens era så blev vinodlingssektorn enormt lidande. Av denna anledning är Rumänien fortfarande inte känt som ett vinproducerande land. Idag bryr man sig om vinodlingen igen och tar väl hand om den. Den som älskar vin kan lugnt smaka ett glas rött eller vitt vin i Rumänien.
Rumänien ligger i tidszonen GMT/UTC+ 2. I slutet av mars vrider man fram klockan en timme. I slutet av oktober vrider man tillbaka den igen. Det är en timmes tidsskillnad mellan Rumänien och gränsländerna Ungern, Montenegro och Serbien.
Hotell i Rumänien klassificeras genom det välkända stjärnsystemet. Även rum med en eller utan någon stjärna är vanligtvis rena, men enkla. Ofta måste man dela sanitetsfaciliteter med andra gäster. Rummen i hotell med två eller flera stjärnor är ofta utrustade med privata badrum. Frukost ingår vanligtvis.
Under senare år har allt fler hotell öppnats. De ligger utspridda över hela landet och har sin egen förening.
Det finns många campingplatser i Rumänien. De flesta av dem är öppna från maj till september. Inte alla campingplatser har sanitetsfaciliteter. Några av campingplatserna erbjuder möjligheten att hyra baracker. Dessa kallas popas truistic.
Det finns ett omfattande nätverk av baracker i bergen. I många av dem kan man både tillbringa natten och äta. Det finns inget behov av att boka sängplats.
Det är vanligt att personer närmar sig turisterna för att erbjuda dem rum. Bed & breakfast är också mycket populärt i landet. Rumänerna har sitt eget ord för detta: pensiune. Klassificeringen av bed & breakfast görs inte med stjärnor utan med tusenskönor. Det lägsta betyget är en tusensköna. De bästa ställena får tre tusenskönor. Information om var det finns bed & breakfast och om vilka faciliteter de erbjuder hittar man på turistdepartementets webbsida.
För mer information om Rumänien rekommenderar vi Google och följande källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.