Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Nordirland på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Nordirland är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Nordirland.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Nordirland utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 4 avhämtningsplatser i Nordirland. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Gröna kulliga Nordirland är en del av det Förenade kungariket. Dess huvudstad är Belfast. Omkring 280 000 människor bor i denna stad. Nordirlands historia är turbulent och verkar inte höra ihop med det lugna och stillsamma landskapet.
De som älskar berg, hav och gröna betesmarker får sitt lystmäte stillat i de keltiska myternas land. En dag på landet eller på de fullpackade gatorna i Belfast och Derry, ger aptit som kan mättas på en av de irländska pubarna. Irländsk kultur är varm och mysig, medan naturen är frisk och grov; kraftfulla kontraster. Med en pint Guinness eller en irländsk whiskey i handen kan besökarna njuta av folklivet på pubarna, medan de lyssnar till traditionell irländsk folkmusik.
Nordirlands historia som självstyrande region inom Storbritannien är inte särskilt lång. 1922 blev hela ön självständig. Emellertid bröt sig Nordirland loss från resten av Irland och förblev ett delat samhälle ända sedan dess.
Man vet inte så mycket om de förhistoriska Irland. Under istiden var landet täckt av ett tjockt lager is, på grund av vilket alla spår från det förgångna raderades bort.
Det första tecknet på mänsklig bebyggelse på Irland dateras till omkring 8000 f. Kr. Bosättningar av jägare och samlare har hittat på platser i landet som Antrim. Dess bosättningar var koncentrerade kring kusten.
Mellan 4500 och 2500 f.Kr. blev landet uppodlat. Boskap och spannmål gjorde sitt inträde på ön och antalet människor började växa kraftigt.
De flesta av kvarlevorna från denna period som har hittats är megalitiska platser för tillbedjan och ceremonier.
Under 600-talet f.Kr. influerades öns invånare av kelterna. Detta är på detta sätt som de keltiska språken och särskilt gaeliskan hamnade här.
De äldsta texterna är daterade till 431 f. Kr. 400 f. Kr. styrde kung Niall 'of the Nine Hostages' över landet under 27 år. Niall och hans söner tog på sig plikten att erövra Ulster (dagens Nordirland och delar av Irland). Ulster var på den tiden indelat i tre kungadömen: Ulidia, Airgialla och Ailech. Nialls söner härskade över dessa riken.
Efter Nialls död blev hans son Lóegaire mac Néill kung över det större kungadömer Tara. Han införde kristendomen. Alla kungar på Irland förutom två härstammar från den legendariske kung Niall of the Nine Hostages. Dynastin Uí Néill varade från 400-talet till 1000-talet e. Kr.
Kristendomens ankomst påverkade det irländska samhället starkt. 432 kom St. Patrick till ön och arbetade hårt under de följande åren för att konvertera Irland till den nya religionen. På detta sätt blev Ulster kristet. St. Patrick är speciellt välkänd för sina arbetsmetoder. Han bortsåg från samhällets sociala aspekter och lagar såvida de inte stred mot de kristna värdena. Vad som är sant eller inte av dessa meriter diskuteras fortfarande. Det är emellertid uppenbart att druidernas gamla religion försvann under de följande århundradena.
684 e. Kr. invaderades Irland av den engelska kungen Ecfrith. Han kom dit för att hjälpa kung Diarmatt Mac Murchada of Leinster att återvinna sitt kungarike. Kung Henry II av England var rädd för att en normandisk stat skulle uppstå i Irland och skyndade dit 1171. Han gav de irländska territorierna till sin son. Slutligen blev hans son John kung av England. På detta sätt blev Irland en del av det engelska kungariket. Under århundraden rasade ett krig mellan engelsmännen och normanderna.
När den svarta döden bröt ut 1348, drabbades engelsmännen och normanderna mycket hårdare än irländarna som levde mer utspridda över landet och huvudsakligen på landsbygden. Efter att epidemin hade avtagit, återuppväcktes det gaeliska språket och lokalbefolkningens traditioner. På 1400-talet hade engelskan försvunnit fullständigt.
1536 bestämde sig Henrik VIII för att återerövra Irland. Det tog århundraden innan den engelska kungen fick makten över hela Irland. Under drottning Elizabeth och James I regeringstid, kontrollerade engelsmännen Irland totalt. Statsmakten decentraliserades och de inhemska kungarna förlorade makten. Katolicismen, som engelsmännen viller ersätta med protestantismen, visade sig vara ihärdig.
1600-talet utmärkte sig för två inbördeskrig. Dessa fick betydelsefulla följder. Många människor förlorade livet och de katolska jordägarna tvingades ofta konvertera och överlämna sina egendomar till medlemmarna i den anglikanska kyrkan. Några klarade sig dock undan, som till exempel greve Antrim. Än idag äger hans ättlingar landet.
1649 återupprättade Oliver Cromwell Englands makt i Irland. Protestanten Vilhelm av Oranien invaderade England på uppdrag av sin fru Maria Stuart. Han stöttades av det protestantiska Ulster, medan denna tids kung, Jakob II fick stöd av det irländska parlamentet. Vilhelm av Oranien besegrade Jakob II:s armé under slaget vid Boyne 1690 och belägringen av Limerick 1691. Irland hamnade under irländskt styre igen. Detta krig slutfördes aldrig på riktigt och har sedan dess orsakat att landet delats.
Under 1800-talet uppstod ett krav på själstyrelse. Emellertid tillbakavisades denna begäran två gånger av överhuset i London. När ledaren för självstyranderörelsen, Charles Stewart Parnell, dog så dog även hoppet om ett irländskt parlament. Som en reaktion på detta återupplivades nationalismen bland befolkningen. På samma gång uppstod radikala rörelser i den irländska politiken. På detta sätt grundades Sinn Féin .
Slutligen, 1912 bestämdes det att Irland skulle ha rätt till självstyrelse. I grevskapet Ulster ledde detta till starkt motstånd. Under tiden bröt Första värdskriget ut. och självstyrandet, liksom protesterna mot detta, sköts upp. Alla gick inte med på detta och 1916, på annandag påsk, utropade två irländska partier den Irländska republiken Dublin. Upproret misslyckades, men fick stora följder.
I Ulster intensifierades motståndet mot en självständig republik. Vid valet 1918 fick Sinn Féin tre fjärdedelar av rösterna och formade sitt eget parlament i Dublin. Följden av detta blev det irländska självständighetskriget i vilket irländarna attackerade brittiska mål och britterna tog till repressalier.
1920 accepterade parlamentet en ny lag genom vilken södra Irland fick ett status liknande det som Kanada och Australien innehar, medan Nordirland fick självstyre och behöll sina nära band till London. Ingen av parterna accepterade den nya lagen, vilket ledde till självständighetskriget.
1921 blev södra Irland en fri stat. Detta betydde att Nordirland blev en protestantisk stat. Från 1921 till 1971 hade Ulsters unionsparti i Belfast makten i landet. Från och med denna tidpunkt diskriminerades den katolska minoriteten. Det blev aldrig någon riktig fred igen i Nordirland.
1970 eskalerade spänningarna till de episoder som skulle gå till historien som Blodiga söndagen och Blodiga fredagen. Det tidiga 70-talet är känt som 'the Troubles'. 1972 upplöstes det irländska parlamentet. Några anser att 'the Troubles' inte tog slut förrän 1998, när Långfredagsavtalet slöts. Detta avtal ger både unionisterna och nationalisterna makten över Nordirland. Sedan 2002 har partierna slutat strida mot varandra.
IRA (Irländska Republikanska Armén) har kämpat för att förändra Nordirlands nuvarande status inom Förenade kungariket sedan 1969. IRA:s slutliga mål är grunda en socialistisk republik som täcker båda delarna av Irland. 2005 kungjorde IRA att man bara skulle fortsätta i den politiska sfären och att man skulle ge upp den ebväpnade kampen.
Nordirland har ungefär 1,75 miljoner invånare. En tredjedel bor i huvudstaden. De flesta irländare bor på landet. Stora städer är, förutom Belfast, till exempel Londonderry eller Derry, Newry och Lisburn.
Nordirlands turbulenta krigsförflutna märks och syns fortfarande. Trots detta har irländarna sopat ihop skärvorna vilket märks i städer som till exempel Belfast och Derry. Huvudstaden är nuförtiden en livlig stad, med många möjligheter att njuta av ett intensivt nattliv.
De som besöker Nordirland kommer slutligen att hamna på en av landets mysiga pubar. Atmosfären är trevlig och drinkarna smakar gott. Maträtterna på pubarna är ofta väldigt goda.
Irländarna talar engelska, lågskotska och iriska. Det sista språket har keltiskt ursprung och talas endast av några få människor.
Välbesökta platser på Nordirland är abbotklosterna, de gamla husen och trädgårdarna. Dessutom är Giant's Causeway ett naturfenomen som lockar många besökare. Giant's Causeway ligger vid den norra kusten. Det består av naturligt formade geometriska baslatstenar.
Irländsk natur är fantantisk. Vandrare kan få sitt lystmäte stillat i nationalparkerna.
Tillsammans med England, Skottland och Wales utgör Nordirland det Förenade kungariket. Eftersom landet inte är en självständig stat spelar den ingen roll i internationella förbindelser. Nordirland har dock sina egna lagar, sina egna sedlar och en inrikes administration. Statsöverhuvudet är drottning Elizabeth II. Sedan 2007 är Gordon Brown premiärminister i Förenade kungariket och Nordirland.
Landet är indelat i sex distrikt. Dessa kallas 'grevskap'. Grevskapens namn är: Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry och Tyrone. De har inte längre någon administrativ roll.
Sedan lång tid tillbaka bygger den irländska ekonomin på industri. Den har huvudsakligen koncentrerats till skeppsbygge, textil- och klädtillverkning. Den tunga industrin har ersatts av den offentliga sektorn. Turismen spelar en viktig roll i den lokala ekonomin.
På Nordirland är valutan pund sterling, mer känd som brittiskt pund.
Nordirland ligger i nordöstra Irland. Landet täcker 14 139 km² vilket motsvarar en sjättedel av ön.
Nordirland gränsar till fyra olika vatten: Atlanten, Iriska sjön, Donegalbukten och Nordkanalen. Lough Neagh är de brittiska öarnas största sjö och ligger tre mil från Belfast. Lough Neaghs längd är ungefär tre mil och dess bredd en och en halv mil.
Landet är bergigt och har ett flertal bergskedjor. Den högsta delen av Nordirland är Sperrinss. Deras sluttningar ligger i mitten av landet och är kända för att vara enastående vackra. i östra Nordirland i grevskapet Down, ligger granitbergen Mournebergen. Den högsta toppen är 848 meter och bär namnet 'Slieve Donard'. Förutom dessa berg finns ävern platån Antrim.
En av platserna på Nordirland ar Giant's Causeway. På den norra kusten ligger dessa basaltstenar, som har perfekta geometriska former. De skapades av ett vulkanutbrott och finns nu med på UNESCO:s världsarvslista.
Floderna Bann, Foyle och Blackwater rinner genom landet och gör det exceptionellt bördigt. På 1500- och 1600-talen höggs en stor del av de irländska skogarna ner och ersattes av vidsträckta betesmarker.
Det nordirländska klimatet är väldigt oförutsägbart. Landet har ett moderat havsklimat. En varm golfström flyter längs kusten, men temperaturen är aldrig anmärkningsvärt hög. Nordirland är ett fuktigt land. Ofta hänger moln över städer och betesmarker.
Det bästa sättet att utforska Nordirland är med bil. I Irland, liksom i resten av Storbritannien kör man på vänster sida av vägen. Vägarna är i gott skick och går över kullar och genom landsbygden.
Att resa med offentlig transport är inte så lätt på Nordirland. Bussarna, liksom tågen lämnar mycket att önska. Det finns till exempel stora luckor i järnvägsnätet. Tågtransporten sköts av National Irish Rail (NIR).
Den enda internationella flygplatsen på Nordirland ligger nära Belfast. Förutom denna flygplats har staden en annan City flygplats, som främst erbjuder flygningar till resten av Irland och Storbritannien. Derry flygplats och Londonderry flygplats har inga flygningar till destinationer utanför landet.
Det irländska köket skiljer sig inte mycket från gastronomin i grannlandet England. Det finns dock några speciella irländska rätter och drycker.
Den välkända nationella frukosten är 'Ulster fry'. Den är ungefär likadan som den typiska engelska frukosten. Ulster fry är kraftig. Bacon, korvar, ägg och grynkorv hör till ingredienserna. Den serveras med bröd.
Nordirland är en del av en ö. Därför kan fisk rekommenderas. Brunt bröd med rökt lax är en utsökt lunch för den som gillar fisk.
Irländsk stuvning är en populär rätt, både bland den inhemska befolkningen och turisterna. Stuvningar finns på alla pubars meny och man blir garanterat mätt av dem.
Den mest berömda alkoholhaltiga drycken från Nordirland är whiskey. Välkända märken är Jameson och Bushmills.
Guinness är det mest välkända irländska ölet. Sedan 1759 bryggs det i Dublin vilket gör att det officiellt inte är nordirländskt.
Nordirland ligger i tidszonen GMT/UTC+ 0. På sommaren vrider man fram klockan en timme. Därför är lokaltiden på sommaren GMT/UTC+ 1.
Att tillbringa natten på hotell, i lägenheter, på bed & breakfast och värdshus är möjligt både på landet och i städerna.
Belfast har även gott om vandrarhem. Även i Londonderry finns det vandrarhem för budgetresenärer.
Nordirland har underbar natur. Den som vill vakna upp bland gröna kullar kan bo på en av campingplatserna. De är i allmänhet välbevarade och ligger på lugna platser.
För mer information om Nordirland rekommenderar vi Google och följande källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.