Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Luxemburg på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Luxemburg är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Luxemburg.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Luxemburg utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 4 avhämtningsplatser i Luxemburg. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Slottens, dalarnas och skogarnas land: Luxemburg är ett litet land men har ett varierande utbud av natur och kultur. Landets mångfald representeras också av de tre officiella språken: franska, tyska och luxemburgska. En stor del av befolkningen i storhertigdömet kommer ursprungligen från grannländerna, som till exempel, Tyskland, Frankrike och Belgien.
Den historiska huvudstaden bär också namnet Luxemburg. Landet har bevarat sina historiska spår och har på samma gång blivit en blomstrande nation i norra Europa. Turister kommer hit för att vandra och cykla. Motorcyklister gillar också denna plats. De gamla slotten och ruinerna är välkända turistattraktioner. Förutom detta kommer besökarna till Luxemburg för att prova på den njutningsfulla livsstilen i pittoreska byar och på vingårdar längs Moselfloden.
Siegfried, greve av Ardennerna, byggde år 963 sitt slott på en hög klippa vid vägen från Reims till Trier. Fästningen kallades för 'Lucilinburhuc', vilket betyder 'litet slott'. Kring Lucilinburhuc reste sig en bosättning som utvecklades till huvudstad i grevskapet Luxemburg.
Siegfrieds efterträdare var vasaller i det Tysk-romerska riket. 1345 förvandlade den tyska kejsaren Charles IV grevskapet till ett hertigdöme som på samma gång blev en del av det Tyska imperiet. Hertigdömet utvidgade sig snabbt vilket även gjorde huvudstaden till ett objekt som många ville erövra. Dess strategiska läge gjorde huvudstaden väldigt attraktiv. Under fyrahundra år belägrades huvudstaden tjugo gånger. Burgunder, spanjorer, fransmän, österrikare och preussare försökte alla erövra fästningen, men dess smeknamn 'det nordliga Gibraltar' visade sig vara välförtjänat.
1795 lyckades Napoleon I slutligen ta staden i besittning. Hertigdömet döptes om till 'Département des Forêts'. Under det historiska årtalet 1815 återerövrades staden. Det var på detta sätt som William I av Nederländerna blev storhertigen av provinsen Luxemburg. 1839 lösgjordes den franska regionen genom Londonföredraget och blev en del av Belgien. Det som var kvar av Luxemburg införlivades i Förenade Nederländerna. När William III gick bort 1890 utan att ha några manliga arvingar blev Luxemburg ett oberoende storhertigdöme.
Under Första såväl som under Andra Världskriget invaderades och ockuperades Luxemburg av tyskarna. September 1944 blev en minnesvärd månad för storhertigdömet: landet hade lidit svåra förluster men frigjordes slutligen från sina ockupanter.
Efter Andra Världskriget hämtade sig Luxemburg snabbt. Landet gick med i Benelux och NATO. Förutom detta var landet en av grundarna av den Europeiska Ekonomiska Gemenskapen, som senare blev den Europeiska Unionen. Sedan 1999 är Luxemburgs valuta euro.
De 480 000 invånarna som bor i Luxemburg är huvudsakligen koncentrerade inuti och runtomkring städerna. Människor flyttar gradvis från landsbygden. Gutland i söder, Ösling i norr och Müllerthal i öster är allihopa magnifika regioner med byar och små städer. En femtedel av befolkningen bor i huvudstaden. Sedan 1994 finns den gamla stadskärnan och stadsmurarna med på UNESCO:s världsarvslista.
Ungefär 40 % av invånarna i Storhertigdömet Luxemburg kommer ursprungligen från andra länder. Många tjänstemän som arbetar inom EU invandrar till huvudstaden och det kringliggande området. Förutom dessa utländska invånare så är över 10 % av befolkningen portugisiska gästarbetare.
De språk som talas i Luxemburg är franska, tyska och lëtzebuergesh (luxemburgska). Språken samexisterar harmoniskt bredvid varandra. De flesta luxemburgare talar samtliga av dem flytande. 1984 utnämndes lëtzebuergesh, som är nära besläktat med tyskan, till officiellt språk. Franskan är emellertid det språk som används i lagar, i juridiska ärenden och i regeringens deklarationer. Utlänningar kan också använda engelska i Luxemburg.
Sedan 1870 är Storhertigdömet ett biskopsstift. Ungefär 90 % av befolkningen är romersk-katolsk. Den lutheranska kyrkan har funnits i Luxemburg sedan 1894, men har endast 1500 medlemmar. Med invandrarna har islam införts i Luxemburg. Sedan lång tid tillbaka finn det också en liten judisk befolkning i Luxemburg.
Luxemburgs befolkning är i allmänhet mycket tolerant. Luxemburgarnas religiösa identitet är ganska välutvecklad, men det finns plats för invandrarnas tankesätt. På samma gång har populära helgon gjort att romersk-katolicismen har förankrat sig stadigt i samhället.
Octave är en av de årliga händelserna i Luxemburg. Från den tredje till den femte söndagen efter påsk reser folk från hela landet till huvudstaden för att tillbedja en liten stasty av den heliga jungfrun. Från 1600-talet och framåt så slutar denna pilgrimsfärd med en procession som bär statyn genom staden. Storhertigen och hans familj deltar varje år vid denna högtid.
Luxemburg är en konstitutionell monarki med tronföljd. Den nuvarande storhertigen av Luxenburg är Hendrik. I allmänhet är invånarna i Luxemburg mycket nöjda med storhertigen och hans familj. Landet har en parlamentarisk form av regering. Storhertigen och regeringen har den verkställande makten. Den deputerade kammaren har den lagstiftande makten och dess medlemmar väljs för en period på fem år. Det finns även ett Conseil d'etat, statsråd. Detta organ består av 21 civila som är rådgivare till den deputerade kammaren. Luxemburgs politiska klimat är mycketlugnt och fredligt, delvis därför att det knappast finns några skillnader mellan de olika partiernas politiska agenda.
Luxemburgs jordbrukssamhälle har under århundradena utvecklats till ett av de mest moderna och rikaste länderna i världen. Huvudstaden Luxemburg är en mycket välmående europeisk stad och även ett viktigt finanscentrum. Liksom i Bryssel och Strassburg så finns det många europeiska institutioner i Luxemburg stad. Landet har en stabil ekonomi med höga inkomster och ett lågt procentantal arbetslösa.
Sedan den andra hälften av förra seklet har antalet jordbruksbolag sjunkit med 60 %. Många luxemburgare hittar idag jobb inom servicesektorn. Omkring 70 % av befolkningen i arbetsför ålder är verksam inom denna sektor.
Turismen utgör, tillsammans med bankväsendet, en viktig del av servicesektorn. Särskilt Müllerthal i öst besöks ofta. Förutom Müllerthal är städerna Clairvaux, Echternach, Vianden och Wiltz populära turistmål. Samtliga har fästningar och slott. Vianden är en livlig stad vid floden Our. Slottet som reser sig över Vianden är totalrenoverat och öppet för besökare.
Fram till för en kort tid sedan har produktionen av stål varit en viktig inkomstkälla. Nuförtiden är Luxemburgs industri mer mångfaldig och inriktar sig på bland annat kemi och gummi.
Luxemburg upptar en blygsam yta på 2586 km². Landet gränsar till Belgien, Frankrike och Tyskland. I söder utgör Moselfloden en naturlig gräns.
Precis norr om huvudstaden ligger Gutland. Den främsta sevärdheten i detta sluttande jordbruksområdet är staden Diekirch vid floden Sûres stränder. Vid en annan flod, Eisch, ligger de sju slottens dal (Vallée des Sept Châteaux). Olyckligtvis är ingen av dessa sju slott öppna för publik.
I regionen norr om Luxemburg sticker medeltida slott upp över gröna dalar och strömmande floder. Det är ett förtjusande landskap. Luxemburgarna kallar detta område, som är en del av Ardennerna, för Ösling. Luxemburgs högsta topp, Kneipp, ligger också i detta område.
I öster ligger Müllerthal. Denna region kallas även för 'Lilla Schweiz', eftersom landskapet liknar de schweiziska alpernas ängar en del. Hundraåriga floder flyter genom djupa klyftor och högplatåer av sandsten. Vatten har under åren slipat bort sandstenen och format kolumner. Müllerthal är berömd för sin oförstörda och sagoliknande atmosfär. Vandrare kan leva ut sin passion av hjärtans lust. Vandringsstigar ger besökarna möjlighet att följa längre elelr kortare sträcker. En av de mest populära lederna går förbi vattenfallet Schiessentümpel.
Vädret i Luxemburg är varken extremt varmt eller kallt. Man kan njuta av milda somrar och kalla vintrar i det här landet. Eftersom Ardennerna erbjuder skydd så utmärker sig det luxemburgska klimatet för att vara måttligt havsklimat eller svagt inlandsklimat. Under maj och juni skiner solen mest. Juli och augusti är varmast, medan september och oktober har mest regnfall.
Landet har en internationell flygplats. Den ligger i staden Luxemburg. Luxemburg-Findel flygplats är en av Europas mest trafikerade flygplatser när det gäller last. Luxair är det luxemburgska flygbolag som tar hand om passagerare. Cargolux finns också på Luxemburg-Findel flygplats. Detta flygbolag transporterar bara last. Det finns inga inrikesflyg i Luxemburg.
Järnvägsnätet är glest. Det nationella bolaget CFL sköter inte bara tågen utan även busstransporten. Från Luxemburg finns det järnvägar till Tyskland i öst, Frankrike i syd och Belgien i norr. Tågen har båda första- och andraklass vagnar. Man kan få tag på olika sorters biljetter och rabattkort.
Busstransporten i städerna är utmärkt. Kollektivtransporten fungerar fram till midnatt i de stora städerna och fram till klockan 22.00 påmindre orter. Busstransport till byar går inte alltid lika ofta. På söndagar är transporten mycket begränsad.
Motorvägarna i Luxemburg är begränsade till den södra delen av landet och till huvudstaden. De som kör bil från Luxemburg stad hamnar snart på landsvägar. Dessa går genom romantiska omgivningar, över kullar och genom dalar, skogar och byar.
Det luxemburgska köket baserar sig på de belgiska och tyska köken. De olika regionerna har dock sina egna specialiteter. Ardennerskinka, svartpudding med potatismos och luxemburgsk paté är typiska maträtter. Viltkött och fisk finns också med på många menyer. En av det luxemburgska kökets mest utmärkande specialiteter är Judd mat gaardebohnen. Denna rätt är gjord på rökt grishals med bondbönor och kyndel. Särskilt under sommaren kan man njuta av färsk fisk från de landets floder, som till exempel forell. Till maten kan man avnjuta det luxemburgska ölet Diekirch.
Luxemburgs Moseldal är en av Europas minsta vinregioner. 'Vinrutten' följer Moselfloden från Schengen vid gränsen, förbi Remich och Grevenmacher, och tar slut i Wasserbillig vid gränsen till Tyskland. Det finns ett flertal vingårdar som arrangerar guidade rundturer för turister. Särskilt vita viner är värda att provsmaka. I augusti börjar vinfesterna. Höjdpunkten är Wormeldanges fest i november.
Luxemburg ligger i tidszonen GMT/UTC+ 1. Det är medeleuropeisk tid (MET), eller centraleuropeisk tid (CET). En annan förkortning som ofta används är UTC (koordinerad universell tid). Det är nästan detsamma som GMT. UTC baserar sig på atomtiden, medan GMT avser astronomisk tid. På sommaren ställer man fram klockan en timme i Luxemburg. Detta gör att kvällarna blir längre.
Hotellen i Luxenburg utmärker sig inte för att vara mysiga eller för att ha trevlig atmosfär. De riktar sig främst till affärsresande. Ungdomar kan även tillbringa natten på ett vandrarhem. Utanför staden tar romantiken över. Vandrare kan även använda de baracker som ligger på gångavstånd från varandra, särskilt i de områden där det finns många vandringsleder.
För mer information om Luxenburg rekommenderar vi Google och följande källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.