Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Island på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Island är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Island.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Island utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 16 avhämtningsplatser i Island. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Island är berömt för sina vackra landskap. Glaciärerna, snön, vulkanerna och gejsrarna gör landet pittoreskt. Naturen är vild, orörd och mycket vidsträckt. Särskilt för naturälskare är det värt besväret att besöka landet. Island har också många fisk- och fågelarter. Huvudstaden Reykjavik har ett omväxlande utbud av restauranger, butiker och museer. Sportälskare kan rida, fiska, vandra och cykla. På vintern kan man åka snöskoter och på sommaren organiseras glaciärvandring.
För miljoner år sedan, till följd av ett vulkanutbrott, skapades en ö i Atlanten. Denna ö är idag känd som Island. Det är osäkert vem som upptäckte ön och vem de första invånarna var. Många tror att de första invånarna var irländska munkar som bosatte sig där på 700-talet.
Efter det kom vikingarna till Island och etablerade sig på flera platser längs kusten. Vikingarna skapade en riksdag för att utfärda och förbättra lagar. Denna församling kallades "Alltinget" och anses idag vara världens äldsta parlament.
1262 förlorade Island sin självständighet och blev en del av Norge. Efter det att Norge och Danmark hade enat sina kungariken under en monarki ett sekel senare, hamnade Island under danskt styre. Det tog lång tid innan Island fick tillbaka sin självständighet. Fram till dess tvingades islänningarna att bekänna sig till den lutheranska tron. Island fick inte heller bedriva handel med andra länder än Danmark.
Inte förrän 1918 blev Island ett självständigt land. Emellertid förblev landet knutet till Danmark under samma kung. 1944 utropades republiken Island. Danmark var vid denna tidpunkt ockuperat av Tyskland. Två år senare gick Island med i FN.
Island blev medlem i EFTA: Europeiska frihandelssammanslutningen. 1993 ingick EFTA-länderna och EU ett avtal. Island garanterades fri tillgång till den europeiska fiskmarknaden.
Island är Europas mest glesbefolkade land. Inte ens 300 000 bor där och endast 20 % av landet är beboeligt (på väst och sydkusten). Mer än hälften av invånarna bor inuti eller runtomkring huvudstaden Reykjavik. Islands tre andra större städer, nämligen Kópavogur, Hafnarfjördur and Akureyri, har betydligt färre invånare. De flesta av invånarna på Island härstammar från vikingarna. Andra invånare har skotska och irländska förfäder, vilka emigrerade till Island tidigare. Den största delen av de utländska invånarna kommer från Danmark.
Den evangelisk-lutherska kyrkan är landets statskyrka. En islänning blir medlem i kyrkan vid födseln. Hela 85 % av befolkningen är evangeliska lutheraner. Resten av befolkningen är katoliker eller tillhör andra protestantiska kyrkor. 3,6 % av befolkningen går i den fria protestantiska kyrkan i Reykjavik och Hafnarfjörður.
Landets språk är isländska. Detta språk liknar fortfarande vikingarnas ursprungliga språk och innehåller bokstäver som inte finns någon annanstans i Europa. Ljuden har dock förändrats något. Dessutom talar många islänningar engelska eller danska.
En viktig aspekt av den isländska kulturen är de myter och legender som förs vidare från generation till generation. Dessa historier handlar ofta om troll, älvor, spöken, vikingadrottningar och germanska gudar. Den isländska medeltidslitteraturen har bidragit till världskulturen.
1944 utropades den isländska republiken. Island är en parlamentarisk demokrati som styrs av en president. Presidenten har tillsammans med parlamentet (Altinget) den lagstiftande makten. Parlamentet består av 63 medlemmar som kan väljas för högst fyra år av folket. Alla invånare som är 18 år eller äldre kan rösta i valet.
Islands regering har den verkställande makten. Den juridiska makten innehas av domstolarna och Högsta domstolen. Presidenten utser ministrarna. Ólafur Ragnar Grímsson har varit president på Island sedan 1996. Island har fram till idag haft fem presidenter. Presidenten väljs för en period på fyra år men kan omväljas ett obegränsat antal gånger.
Fiske är landets huvudindustri. Mer än 70 % av alla exportprodukter kommer från fiskeindustrin. Nackdelen är att ekonomin inte alltid är stabil. Fiskpriserna fluktuerar så därför varierar även inkomsten. Tack vare att fiskets utsträckning ökar så växer ekonomin stadigt. De främsta fiskarterna är torsk och sill. Torsken fryses, torkas eller saltas och exporteras sedan. Sill används främst till fiskolja.
Marken på Island är mycket opassande för jordbruk. Emellertid odlas potatis, sockerbetor och sill på små områden. Dessutom finns det tillräckligt många boskapsgårdar för att förse landet med mjölk- och köttprodukter. Man utvinner energi för att hålla hushållen med elektricitet och varmvatten. Tack vare de många vulkanområdena på Island så är mer än hälften av energin geotermisk. Man drar nyttan värmeskillnaden mellan jordytan och de djupa geotermiska reserverna.
De främsta importprodukterna på Island är maskiner, transportutrustning, olja, alkohol och tobak. Man handlar särskilt mycket med Storbritannien, Tyskland, Japan, Danmark, Sverige och Norge.
Levnadsstandaren på Island är hög. Valutan är Isländsk krona (ISK). Etthundra isländska kronor motsvarar ungefär 1,23 €.
Island är en ö i Atlanten. Den är belägen mellan Grönland och Norge. Det är Europas västligaste land och huvudstaden Reykjavik är i sin tur den nordligaste huvudstaden i världen. Landets totala yta är ungefär 103 000 km². Endast en fjärdedel av ön är bevuxen. Resten av landet består av sand- och grusöknar, glaciärer och vulkanisk mark.
Island utmärker sig för sina många jordbävningar, vulkanutbrott, glaciärer och vattenfall. Det isländska Glymur (190 meter) är världens högsta vattenfall. Den mest berömda glaciären är Vatnajökull, i den södra delen av landet. Denna glaciär är den andra största i Europa. Vatnajökull är större än alla glaciärer i Alperna och Norge tillsammans! Island är också känt för sina gejsrar. Ordet ‘gejser’ härstammar från en isländsk gejser som heter Geysir. Hekla är den mest berömda vulkanen. Denna vulkan är mer än 7000 år gammal.
Frånvaron av skog är slående på Island. För att förebygga erosioner av marken så planteras det träd. På grund av det nordliga läget och den bergiga terrängen så hittar man inte många olika djurarter. Ofta förekommande djur är fiskar, fåglar, fjällrävar och Islandshästar. Det finns inga insekter som sticks, som till exempel getingar och bin. Detta är förstås ännu en fördel.
Island har ett ostabilt klimat på grund av influenser från den varma Golfströmmen. Somrarna är korta och kalla och vintrarna är milda. Juli är den varmaste månaden med en temperatur på omkring 10º C (vid kusten). Januari är den kallaste månaden. Temperaturen sjunker då under nollstrecket. I de inre delarna av ön kan det vara ganska kallt. På vintern är dagarna korta, medan det aldrig eller nästan aldrig blir mörkt på somrarna. Moln, dimma och nederbörd dyker upp under hela året. Den bästa tiden att besöka Island är från slutet av maj till början av augusti.
Det bästa sättet att utforska Island är med en hyrbil. Kollektivtrafiken är begränsad till bussar och färjor. Det finns inga tåg på Island. Bussarna och färjorna avgår inte alltid på bra tider. Under högsäsongen är kollektivtrafiken något mer vidsträckt. Med en hyrbil har man möjlighet att se mycket av landet och att följa sin egen rutt. Det finns dock strikta regler när det gäller alkoholkonsumtion.
Om man vill resa längre sträckor kan man även boka en biljett med ett inrikesflyg. Detta är ofta ett relativt billigt alternativ. Man kan kombinera det med en hyrbil. Om man vill köra utanför kringfartslederna så behöver man en fyrhjulsdriven bil.
Många flygbolag flyger till Island. Landet har två flygplatser. I Reykjavik finns det en flygplats för inrikesflygningar och flygningar till Grönland och Färöarna. Den internationella flygplatsen Keflavik är belägen på halvön Reykjanes. Denna halvö ligger inte långt från Reykjavik.
Sjöfart är också ett viktigt transportmedel på Island. Många städer och orter ligger vid kusten och har isfria hamnar. Reykjavik har två hamnar: Sæbraut och Sundahöfn. Den förstnämnda hamnen används främst av kryssningsfartyg och för dagsturer. Sundahöfn används för lasttransport.
Island har många rätter som man inte hittar någon annanstans i världen. Köket har dock influenser av dansk matlagning. De isländska rätterna är berömda särskilt för att man använder mycket fisk. En isländsk specialitet är Hakarl. Det är inget annat än ruttet hajkött! Köttet har ruttnat under marken under ett fåtal månader och är därför inte längre giftigt. Hakarl har en stark lukt av ammoniak, men trots detta är rätten mycket populär på Island.
En annan specialitet (som många människor gillar) är Svid. Det är ett kokt fårhuvud som till och med har kvar ögonen. Särskilt ögonen och tungan verkar vara mycket goda... Hardfiskur, kolja, äts som tilltugg med lite smör. Blodpudding och leverpudding äts också. Det är en blandning av fårblod eller fårlever med mjöl, talg och kryddor. Dessa underliga specialiteter hittar man inte på alla restauranger och de äts mest vid speciella tillfällen.
Brennivín är en traditionell isländsk spritdryck. Den görs på potatis och smakar mycket bittert. Drycken kallas "Svarta Döden", Dessutom dricker man mycket kaffe på Island. Det är inte svårt att hitta en trevlig uteservering där man kan dricka en kopp kaffe. Alkohol är mycket dyrt och har bara varit tillåtet under de senaste 20 åren. Att äta middag ute är inte billigt. Det är inte brukligt att lämna dricks, eftersom den ofta redan finns inräknad i notan.
Island är ett riktigt campingland. Camping är naturligtvis mycket populärt under sommarmånaderna. På många platser kan man även campa gratis. Campingplatserna är enkla och inte dyra. Särskilt i nationalparkerna finns det vackra platser avsedda för camping. Det är bekvämt att ha med sig ett campingkök. Campingplatserna är öppna från mitten av juni till mitten av september. På många platser på Island kan man hitta många hotell. Särskilt inuti och runtomkring Reykjavik finns det gott om hotell. Det finns även semesterhus över hela landet som man kan hyra vilken tid på året som helst. Lägenheter finns främst vid havet eller vid sjöar i bergen. Dessutom finns det bondgårdar där man kan boka ett rum över natten. För de som vill betala mindre finns möjligheten att spendera natten på ett vandrarhem.
Island ligger i tidszonen GMT + 0. Landet har inte olika tider under vinter och sommar.
För mer information om Island, rekommenderar vi Google och följande källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.