• Kundbetyg 8.4 / 10
  • Biluthyrning sedan 2005

Biluthyrning Cypern

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Cypern på dina vägnar.

Ange stad eller flygplatskod
- dagar
Jag bor i:
Varför boka genom oss?
  • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
  • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
  • Redan 500,000+ bokningar Fler än en halv miljon människor har föregått dig 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
  • 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Global rea!
Nyttja rabatter på upp till 20% från olika uthyrningsföretag - Giltigt t.o.m. 30 oktober 2024
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Cypern

EasyTerra Biluthyrning Cypern är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Biluthyrningserbjudanden i Cypern

Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Cypern.

Biltyp
Mini
Ekonomi
Kompakt
Mellanklass
Standard
Full-size
Lyx
Herrgårdsvagn
Familjebuss
Cabriolet
SUV

Senaste recensionerna

Kunder bedömer oss med en 8.4/10 av 463 omdömen

När du ska boka en hyrbil i Cypern

Biluthyrningsställen i Cypern

EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer

Biluthyrning Cypern

Platsinformation för Cypern

Cypern utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 9 avhämtningsplatser i Cypern. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.

Inledning

I korsningen mellan Europa, Asien och Afrika ligger Medelhavsön Cypern. Sedan 1974 är ön delad i tvådelar. Emellertid så erkänns den Turkiska Republiken Nordcypern endast av Turkiet. Cyperns huvudstad är Nicosia. Staden har 309 500 invånare.

Längs kusten hittar besökarna fantastiska stränder. I landets inre delar väntar traditionella byar, medeltidsslott och ruiner. Många av byarna har flera olika festligheter och marknader som är värda att besöka. De grekisk-ortodoxa kyrkorna och klostren är inspirerande byggnader i magnifika omgivningar. Inuti är de ofta lyxiga och de utmärker sig förr sina många ikoner och dekoration i bladguld. Arkitekturen har ofta en bysantinsk karaktär.

Grekisk mytologi spelar också roll på Cypern. Ur havets skummande vågor nära den grekiska ön föddes gudinnan Afrodite. Människorna på Paphos och Amathus ärar fortfarande denna gudinna med sina vårfester. Afrodites klippa framför Cyperns kust påminner oss om hennes födelse.

Det cypriotiska landskapet har underliga bergstoppar, klippig kust och kornfält. I det torra klimatet erbjuder pinjeskog och citrusträd ofta lite svalka. Efter att ha utforskat det cypriotiska landskapet och det rika kulturlivet kan man njuta av Medelhavets kök och ett gott glas cypriotiskt vin.

Historia

I slutet av äldre stenåldern kom jägare till Cypern och bosatte sig på ön. Antagligen kom denna folkgrupp från Levanten, ett område i Västasien som gränsar till Medelhavet. Eftersom ön var obebodd under lång tid så överlevde många dvärgarter av djur som till exempel dvärgelefanter och flodhästar. Nära Limassol, på öns södra kust, finns det fortfarande en plats där man hittar många benrester efter dessa djur. Platsen kallas Aetokremnos: Örnars klippa.

Under yngre stenåldern, ungefär 8000 år f. Kr. slog sig folk ner permanent på ön. De var bönder som höll sig med djur som grisar, får och getter. Under bronsåldern byggdes de första städerna. Människorna började även systematiskt att gräva efter koppar, vilket visade sig vara en bra marknadsvara. Från och med 3000 f.Kr. använde cyprioterna själva koppar. Cypern blev en viktig handelpartner till Kreta, Grekland, Levanten, Egypten och Sardinien. Det finns spår som tyder på nära förbindelser med Egypten. Dessa tecken antyder att Cypern förblev självständigt till slutet av 1300-talet. Från omkring 1200 f. Kr. och framåt var det mykenska inflytandet stort. 

Under järnåldern kontrollerade assyrierna ön. Emellertid hindrade inte detta på något sätt den cypriotiska handeln. Handeln blomstrade till och med så mycket att ön kan sägas ha haft makten över hela Medelhavet.

Från 560 till 545 f. Kr. överläts assyriernas makt till egyptierna. De cypriotiska monarkerna kunde övervägande behålla herraväldet. 545 f. Kr. övertog perserna ledningen. De hade börjat ockupera landet 525 f. Kr. Denna ockupation varade till 400-talet e.Kr. Omkring 425 f. Kr. hade Cypern blivit en del av det hellenistiska imperiet. 76 f.Kr. erövrade romarna Cypern och gjorde ön till en provins i sitt imperium.

Situationen varade fram till det att muslimerna fick idén a regera över Cypern. 649 e. Kr. ockuperade kalifen Muawija Cypern. Under flera århundraden delade muslimerna makten med bysantinerna. Båda folkgrupperna försökte vinna den absoluta makten över ön.

När imperiet förföll i slutet på 1100-talet, erövrade Rikard Lejonhjärta och hans korsriddare Cypern. På detta sätt anslöts Cypern till kungariket Jerusalem. 1291 lämnade korsfararna det heliga landet. De stannade på Cypern fram till 1489. Detta år koloniserade venetianarna Cypern.

Den turbulenta tiden var ännu inte över. 1571 erövrade ottomanerna ön. Turkarna stannade där till 1878. Under tiden bosatte sig en betydande minoritet turkar på Cypern. Först välkomnade den bysantinska kyrkan de nya ockupanterna, eftersom turkarna erkände Bibelns alla regioner. Skatterna höjdes dock betydligt och den inledande belåtenheten avtog. 

1925 blev Cypern en brittisk koloni och landet återfick inte sin självständighet förrän efter Andra Världskriget 1960. Den turkiska minoriteten var starkt representerad och grundlagen författades på det sättet att en cypriot alltid innehade presidentposten och en turkcypriot ämbetet som vicepresident. Genom grundlagen fick också den turkiska minoriteten oproportionerligt stor makt i Cyperns regering. Inte ens en femtedel av befolkningen var turkisk, ändå fick turkarna i många fall 30 % eller ännu större inflytande. Bland annat ledde turkarnas vetorätt till en intolerabel administrativ situation, eftersom lite eller inget hände.

När den cypriotiska presidenten Makarios föreslog en förändring av grundlagen bröt oro och våldsamheter ut. På engelsmännens initiativ lyckades man uppnå eldupphör. Den cypriotiska presidenten godkände tillfälligtvis en fredsbevarande styrka på ön, vilken bestod av brittiska, turkiska och grekiska trupper. Under processen, för att separera de olika grupperna i konflikten, uppfanns den 'Gröna linjen'. Denna linje delar ön i två. 1946 skickade FN ut fredstrupper. Dessa är än idag kvar på ön. 1974 skedde en turkisk invasion av den norra delen av ön. 1975 utropade denna del sig till Turkiska Federala Staten av Nordcypern. Idag bär denna del namnet Turkiska Republiken Nordcypern. Turkiet är det enda landet som officiellt erkänner denna republik. 

1990 ansökte Cypern om att gå med i Europeiska Unionen. Turkcyprioterna hävdade dock att den grekcypriotiska regeringen inte ansökte om medlemskap i deras namn, eftersom de inte representeras av den grekcypriotiska regeringen. Trots detta godtog den Europeiska Unionen ansökan och accepterar att grekcyprioterna har makten över hela ön. 2004 blev ön en del av EU.

Samhälle och kultur

Det bor omkring 780 000 cyprioter på Cypern. Tre fjärdedelar av den cypriotiska befolkningen är grekcyprioter. En femtedel är turkcyprioter och de resterande fem procenten består av olika etniska minoriteter, bland annat armenier, libaneser och maroniter. Mer än hälften av cyprioterna bor i öns stadsområden. Migration från landsbygden till staden har ökat betydligt under de senaste åren. Människor från landsbygden är mycket varma och öppna.

Majoriteten av den grekcypriotiska befolkningen tillhör den grekisk-ortodoxa kyrkan. En femtedel av cyprioterna är muslimer. De resterande 4 % tillhör antingen den armeniska-apostoliska kyrkan eller den maronitiska kyrkan. Uppdelningen speglar de olika etniska grupperna.

De språk som talas på Cypern är grekiska, turkiska och engelska.

På ön finns det fortfarande ruiner från romartiden. I den grekisk-romanska amfiteatern Kourin ges fortfarande teaterföreställningar varje sommar. Förutom detta finns det många andra platser som är värda ett besök. I bergskedjan Trodoos finns det till exempel en väg som leder från den högsta toppen Olympus till klostret Kykkos. Det är det mest berömda grekisk-ortodoxa klostret på Cypern. En tredje plats av intresse på Cypern är byn Pano Lefkara, som är känd för sin spetstillverkning. Den ligger mellan Larnaka och Limassol och ger besökarna ett utmärkt tillfälle att prova på traditionellt cypriotiskt lantliv.

Politisk situation

Sedan 1960 har Cypern varit en självständig republik. Dagens Cypern är fortfarande en delad ö. Christofias Demetris är Republiken Cyperns nuvarande president. Dessutom har Mehmed Ali Talat varit president för den Turkiska Republiken Nordcypern sedan 2005.

Ur administrativ synpunkt är Cypern uppdelat i sex distrikt. Uppdelningen gjordes innan separationen mellan den norra turkcypriotiska delen och den grekcypriotiska delen. Därför tar distriktens gränslinjer inte hänsyn till den 'nya' situationen.

Ekonomi

Den cypriotiska ekonomin baserar sig främst på jordbrukssektorn. Den ger skördar av citrusfrukter, potatis, vindruvor och tobak.

En andra huvudinkomst är turistsektorn.

Även om Cypern är en ö så är fiske inte så viktigt. Det beror på att vattnen som omger Cypern har brist på fisk.

På Cypern utvinner man fortfarande koppar. Namnet på denna metall har anknytning till öns namn. Förutom koppar utvinns marmor, järnmalm och murbruk i landet. Dessutom har man nyligen upptäckt olja i vattnen mellan Cypern och Egypten.

Öns uppdelning i en nordlig och en sydlig del har också fört med sig ekonomisk ojämnställdhet. Grekcyprioterna har varit medlemmar i Europeiska Unionen sedan 2004. Detta har lett till att välståndet har ökat. Turkcyprioterna är delvis beroende av Turkiet. Eftersom denna del av ön inte är erkänd så är det inte möjligt att ha handelsförbindelser med andra länder än Turkiet.

Sedan 2008 är valutan på ön Euro, vilken har ersatt det Cypriotiska pundet.

Geografi och klimat

Cypern är en ö i Medelhavet. Omkring sju mil norrut hittar man Turkiet. 10 mil österut ligger Syrien. Eftersom majoriteten av befolkningen är grekisk ortodox så räknas ön ofta till Europa. Ön upptar 9251 km². På den norra delen av Cypern ligger Kyreniabergen. Bergen består främst av kalksten och utmärker sig för sin skrovliga struktur. Den högsta toppen är omkring 1000 meter hög. Bergskedjan Troodos ligger i sydväst. Det högsta berget, Olympus, är 1953 meter. Detta berg är också den högsta punkten på Cypern. Mellan de båda bergskedjorna ligger slätten Mesaoria. Denna region är mycket bördig, dock inte på grund av att en stor flod rinner genom det. Det finns ingen riktig flod på ön. Även bergsbäckarna torkar it på sommaren. Den östra kusten har vida bukter med ett flertal hamnar. Paphos, Larnaca och Limassol är tre kuststäder.

Namnet 'Cypern' härstammar från gekiskans kypros. Ordet betyder 'koppar', en metall som hittades på ön och som blev en lönande handelsvara under Antiken.

Förr i tiden var Cypern en ö med många skogar. På grund av nedhuggning av träden och skogsbränder så har mycket skog försvunnit under de senaste hundra åren. Plantering av nya träd har gjort att ån har återfått en femtedel av sin ursprungliga skog.

Cypern har Medelhavsklimat med varma, torra somrar från mitten av maj till mitten av september. En klarblå himmel sträcker sig över ön. Solen skiner nästan varje dag. Vintrarna är milda och regniga. De är också relativt långa. I bergen inträffar varje år en del snöfall på över tusen meters höjd. Det är även möjligt att utöva vissa vintersporter på Cypern i Trodoosbergen! Hösten och våren är korta.

Trafik och infrastruktur

Eftersom det inte finns något järnvägsnät på Cypern så går trafiken via vägarna, vattnet och luften.

Cyprioterna tar sig främst fram med bil. Vägnätet är välutvecklat. Vägarna är i utmärkt skick. Motorvägar förbinder Nicosia med Kyrenia och Limassol. Det är viktigt att tänka på att det är vänstertrafik på Cypern.

Varje dag, förutom på söndagar går det bussar genom staden. Busstransporten är effektiv. Bussarna går ofta.

De största hamnarna på Cypern är Limassol och Larnaca. Härifrån avgår last- och passagerarbåtar.

Från Larnaca flygplats och Paphos flygplats kan man resa till städer i Europa och Mellanöstern. Huvudstadens flygplats har varit stängd sedan 1974. Av denna anledning kallas Larnaca flygplats även för Cypern flygplats. Den norra delen av Cypern har en internationell flygplats nära Ercan. Det enda flygbolag som flyger härifrån är emellertid Turkish Airlines.

Mat och dryck

Det cypriotiska köket har påverkats av vida kontakter med Egypten, Grekland, Libanon, Turkiet och Storbritannien.

På Cypern äter folk middag vid mitt på dagen. Men det är också möjligt att äta middag på kvällen. Köket på norra Cypern har stark anknytning till det på södra Cypern. Rätterna har dock ofta olika namn. Eftersom det finns många muslimer på norra Cypern så finns inte fläskkött med på menyn.

En av de typiska cypriotriska förrätterna är halloumi. Denna ost är gjord på får- och getmjölk. Ofta skivas den och grillas. En annan specialitet är meze. Översättningen är: små läckerheter. Denna traditionella variant består av små rätter av grönsaker, kött och fisk.

Även om havet inte är rikt på fisk så är fiskrätter en del av det cypriotiska köket. Calamari, bläckfisk i rött vin, och havsborre finns med på alla menyer. Grillat lamm (souvla) serveras också ofta. Lounza görs av kött som marineras i korianderfrön och vin. Efter detta torkas och röks köttet.

Grönsaker som används ofta är potatis i olivolja och persilja, hackad blomkål och sparris.

En typisk nordcypriotisk dryck är ayran. Den härstammar från Turkiet och görs på yoghurt. Berömda drinkar som finns på hela ön är raki, som görs på anisfrön, och sawa, en konjak med citronjuice. Denna drink är en kvarleva från den brittiska kolonialperioden. Raki är särskilt populär på den turkiska delen av ön. På Cypern finns det också vinodling. I september och oktober har Limassol fullt upp med vinfestligheter. Byarna runtomkring har sina egna fester.

Tidszon

Cypern ligger i tidszonen GMT/UTC+ 2. Under sommaren vrider man fram klockan till GMT/UTC+ 3.

Logi

Det finns hotell i alla former och storlekar. Man kan hitta både lyx- och budgetlogi. Förutom att bo på hotell är att övernatta på ett bed & breakfast en trevlig möjlighet.

Städer som Larnaca, Limassol och Ayia Napa, har även flera vandrarhem.

Ön har en handfull campingplatser. Dessa finns främst på Cyperns västkust.

Externa källor

För mer information om Cypern rekommenderar vi Google och följande:

Praktisk information

  • Valuta
    Euro
  • Körriktning
    Vänster
  • Hastighetsbegränsning inom staden
    65 km/h
  • Språk
    Turkish, Armenian, Greek (modern)
  • Populär bilkategori
    Ekonomi

Vad de flesta människor vill veta

Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.

Är EasyTerra Biluthyrning det billigaste?

Ja, vi kan garantera att vi erbjuder det lägsta priset - eftersom vi jämför flera olika återförsäljare kan vi alltid erbjuda dig det bästa priset i staden.

Vad måste jag göra när jag hämtar en bil?

För att hämta din bil, behöver du din värdekupong, ditt pass, körkort och ett kreditkort. Det är mycket viktigt att ditt körkort och kreditkort är i samma namn som den huvudsakliga föraren. Tänk på att det lokala uthyrningsföretaget reserverar ett visst belopp på ditt kreditkort som en deposition. Detta kräver PIN-koden för ditt kreditkort. Om ditt körkort är utländskt (till exempel på kinesiska) måste du ha med en översättning. Endast ditt originalpass och körkort accepteras - en kopia är inte tillräcklig.

Tillkommer det några kostnader?

I allmänhet är våra priser all-inclusive. Om det skulle tillkomma några kostnader, tar vår bokningsavdelningen med dig innan du utfärdar fakturan. Om du ångrar dig, kan du alltid annullera din bokning utan några förpliktelser (minst 48 timmar i förväg).

Vilken typ av försäkring är tillämplig för min hyra av bil?

I allmänhet ingår ansvarsförsäkring, brandförsäkring, allrisk-försäkring och stöldförsäkring i kostnaden för hyra av bil.

Vad innebär Bekymmers-fri märkning?

Denna etikett indikerar att en hyrbil uppfyller följande krav: Obegränsat antal kilometer, ingen självrisk (och ingen övertäckning tillgänglig), hållbar energipolicy och att biluthyrningsföretaget har ett gott anseende. Tillgången på bilar som uppfyller dessa fyra krav gör valet av ett lämpligt fordon till dig snabbare.

Hur kan jag ändra eller avbryta min bokning?

Du avbokar din bokning på ditt "Mitt konto". Vi rekommenderaratt du kontaktar oss per telefon om du måste ändra eller avboka din bokning med kort varsel (48 timmar eller mindre).

När får jag en bekräftelse på bokningen?

De flesta bokningar bekräftas inom några minuter efter att betalning skett. Vi rekommenderar att du kontaktar bokningsavdelningen för sista-minuten-bokningar (upphämtning inom 48 timmar).

Vilka biluthyrningsfirmor jämnförs av EasyTerra Biluthyrning? På denna plats.
  • National Car Rental
  • Europcar
  • Enterprise
  • Alamo
  • Budget
  • AERCAR
  • Get Your Car
  • Avis
  • Autounion Car Rental
  • Thrifty
  • Green Motion
  • Hertz
  • Keddy By Europcar
  • Sixt
  • FireFly Car Rental
  • Cyprus Airport Car
  • Payless Car Rental
  • Carwiz rent a car
  • Global Rent a Car
  • Flizzr
  • OtoQ
  • Right Cars Vehicle Rental Ltd
  • U-Save Auto Rental
  • My Car
  • SurPrice car rentals
  • Abbycar
  • Goldcar
  • ACE Rent A Car
  • Payless
  • Dollar Rent a Car
  • wheego
  • NÜ Car Rentals
  1. Startsida
  2. Biluthyrning Cypern