Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Bulgarien på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Bulgarien är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Bulgarien.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Bulgarien utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 7 avhämtningsplatser i Bulgarien. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Bulgarien är beläget i sydöstra Europa, vid Svarta havet. Landet är en del av Balkanregionen. Balkanhalvön har till och med fått sitt namn från en bergskedja i Bulgarien. Landets huvudstad är Sofia. Den har över en miljon invånare, vilket även innebär att det är landets största stad. Bulgarien har en befolkning på 7,3 miljoner invånare.
De som besöker Bulgarien kan uppleva landets historia i pittoreska städer som Veliko Tarnovo och Plovdiv. Vackra kloster och kyrkor har bevarats och väntar på nya besökare i sina natursköna omgivningar. I detta östeuropeiska land väntar utsökta viner för dem som älskar vin. Under sommaren välkomnar stränderna vid Svarta havet de besökare som letar efter värme och avkoppling. På vintrarna kan sportälskande turister leva ut i de snöklädda bergens skidpister.
Bulgarien är ett land som kämpar för att hålla jämn takt med Västeuropa. Det är fortfarande ett land att utforska, innan resten av Europa upptäcker dess praktfulla natur och rika historia.
Ungefär sextusen år f. Kr. bebodde thrakerna den region som idag är Bulgarien. De levde här under många århundraden, men området erövrades av makedonierna 345 f. Kr. Den utländska herraväldet varade i femtio år. Efter det kom romarna till regionen 72 f. Kr. Det tog dem hundra år att få thrakerna att underkasta sig. Goter, vandaler och hunner gjorde under de följande århundradena sitt bästa för att ta regionen i besittning. Någon gång på 400-talet e. Kr. anlände slaverna till Bulgarien. Tvåhundra år efter detta tog bulgarerna, som även kallas protobulgarier regionen i besittning. De kom till regionen från Centralasien. Folket blandade sig med slaverna. Under Khan Asparuchs ledning grundades det första bulgariska imperiet av detta folk på 600-talet e. Kr.
Under år 865 försökte Tsar Boris I hålla ihop sitt imperium och ena folket genom att gå över till kristendomen. Från denna stund blev Bulgarien ett kristet land. Man grundade kyrkor och kloster.
Omkring år 1000 hade bysantinerna gripit makten. 1185 kastades bysantinerna emellertid ut från landet och det andra bulgariska imperiet grundades. Imperiet överlevde fram till 1300-talet. Då kom ottomanerna och tog makten i hela Balkan under trettio år. Många kyrkor och kloster stängdes.
Den bulgariska nationaliteten gick inte förlorad under ottomanernas styre. 1672 skedde ett stort återuppvaknande av nationalismen. Den bulgariska munken Paisii Hilendarski hade skrivit en bok och rest över hela Bulgarien för att läsa sin historia om det slaviska bulgariska folket för människor som inte var läs- och skrivkunniga. På detta sätt flammade den bortglömda bulgariska nationalkänslan upp hos många människor.
En annan mycket uppskattad person i Bulgarien är Vasil Levski. Denna 1800-tals revolutionär reste till Rumänien, Belgrad och till många andra platser för att etablera revolutionära celler mot de ottomanska förtryckarna. 1873 arresterades han och hängdes i Sofia. Därför fick han aldrig uppleva dagen då Bulgarien återvann sitt självstyre inom det Ottomanska imperiet. Trettio år senare, 1908, blev Bulgarien ett självständigt kungarike.
Under det Första Balkankriget försökte man sätta stopp för det ottomanska inflytandet i regionen. Detta korta krig var mycket grymt. Slutligen förlorade ottomanerna nästan hela sitt europeiska territorium. Det Andra Balkankriget inleddes omedelbart efter det första. Bulgarien tvingades lämna tillbaka de regioner som de tidigare hade erövrat till grannländerna. Under sommaren 1913 tog detta Andra Balkankrig slut.
1914 startade Första Världskriget. Först trodde man att detta krig skulle bli ett tredje Balkankrig. När det visade sig att fler länder deltog fick det sitt nuvarande namn.
Efter Andra Världskriget blev Bulgarien en del av Sovjetunionens kommunistregim. Bulgarien var östblockets mest välmående land. 1989 lämnade landet sin kommunistiska era bakom sig och blev en demokratisk stat.
Landet har mer än sju miljoner invånare. Anmärkningsvärt nog så sjunker antalet invånare. Tre fjärdedelar av bulgarerna bor i städer. De allra flesta invånare härstammar från Bulgarien. Även en betydande minoritet turkar bor i Bulgarien. Det finns även små grupper av romer, ryssar, armenier och makedonier.
Officiellt blev Bulgarien ett ateistiskt land under kommunistperioden. Idag är nästan 90 % av bulgarerna bulgarisk-ortodoxa. Omkring 250 000 Pomaks bor i Rhodopibergen. Den exakta mängden Pomaks är okänd. Ursprungligen var Pomaks kristna bulgarer som konverterade till Islam på 1500-talet. Totalt är ungefär tretton procent av invånarna i Bulgarien muslimer. I stort sett är dessa troende sunnimuslimer, men under århundradena så har kristendomen haft så stort inflytande på islam att religionen idag kallas för Balkanislam. På 1990-talet konverterade många Pomaks tillbaka till kristendomen.
Människorna i Bulgarien talar bulgariska. Det är ett slaviskt språk som skrivs med det kyrilliska alfabetet. De turkiska och romerska minoriteterna använder främst sina egna språk. Äldre människor talar ibland ryska eftersom detta var deras andra språk. Somliga bulgarer kan lite franska eller tyska. Inom turistsektorn är det ganska vanligt att kunna lite engelska.
Sedan 1990 är Bulgarien en representativ demokrati. Premiärministern är ledare för ett enkammarparlament. Val till denna Nationalförsamling (Norodno Sobranie) vilken består av 240 medlemmar, hålls vart fjärde år. De kommande valen planerar man att hålla under sommaren 2013. Vart femte år är det presidentval i Bulgarien. Presidenten utses genom folkval. 2006 inledde Georgi Parvanov sitt andra mandat. Han är Bulgariens första demokratiskt valda president. Presidenten och Nationalförsamlingen styr över 28 provinser. Dessa är indelade i kommuner.
Sedan 1955 är Bulgarien med i FN. 2004 gick landet med i NATO. I januari 2007 blev Bulgarien också en del av Europeiska Unionen.
Bulgarien är det fattigaste landet i den Europeiska Unionen. Efter kommunismens fall kollapsade Bulgariens ekonomi. Emellertid har ekonomin förbättrats under de senaste åren. Efter Andra Världskriget industrialiserades Bulgarien under kommunistregimens inflytande. Viktiga industrisektorer i Bulgarien är, bland annat, maskinbygge, metallarbete och livsmedelsindustri. Ursprungligen var jordbrukssektorn mycket viktig. En femtedel av alla arbetare jobbar inom jordbruket. Spannmål, raps och tobak är några av grödorna som odlas på bondgårdarna. Vingårdar finns också överallt i landet. Tillverkningen av vin och traditionell konjak är viktig för Bulgariens ekonomi. Bulgariens ekonomi har privatiserats efter kommunismens fall. Än idag är emellertid Bulgariens främsta handelspartner de för detta Sovjetstaterna.
I Bulgarien betalar man fortfarande med Lev. Man har i avsikt att införa Euro 2011.
I vägkorsningen mellan Europa och Asien ligger det nära 11 000 km² stora Bulgarien. Bulgarien ligger i hjärtat av Balkanhalvön. I öster kantas landet av Svarta Havet. I söder ligger Grekland och Turkiet, inkörsporten till Asien. Serbien och Makedonien avgränsar landet i väster. Slutligen flyter Danube som en naturlig gräns längs Bulgariens norra sida. På andra sidan floden ligger Rumänien. Från öst till väst sträcker sig Balkanbergen. Bulgarerna gav denna bergskedja ett annat namn. De kallar den Stara Planina 'Gamla Berget'. En annan bergskedja i Bulgarien är Rhodopibergen. Större delen av dessa berg ligger i Bulgarien, resten ligger i Grekland. Den högsta toppen är Goljam Perelik. Den är 2191 meter hög. Mellan bergen finns det klippor med grottor och naturliga källor. I väster ligger landets högsta berg. De kallas för Rilabergen och utgör en nationalpark, som är belägen några hundra kilometer söder om Sofia. Parken skyddar olika sorts flora och fauna och hyser även Rilaklostret. Detta ortodoxa kloster härstammar från 946 och är en del av UNESCO:s världsarvslista. För bulgarerna symboliserar det segern över turkarna.
Bulgariens kustlinje har vackra platser där man kan sola och bada på sommaren. Den viktigaste hamnstaden är Varna. Mellan Balkans berg och floden Danube ligger en bördig platå. Förutom Danube, är Maritsa och Strimon viktiga floder som flyter genom Bulgarien.
Bulgarien har ett centraleuropeiskt inlandsklimat. Detta betyder att somrarna är varma och vintrarna kalla. Juli och augusti är årets varmaste månader. På vintrarna är det snöfall, särskilt i bergen. Den blötaste perioden är från april till juni. Svarta havet har sitt eget inflytande i östra Bulgarien; temperaturerna är mildare här. På grund av Rhodopibergen så har det milda Medelhavsklimatet inget inflytande i resten av landet.
Bulgarien anses vara en pulsåder mellan Asien, Europa och Mellanöstern. Emellertid är vägarna i mycket dåligt skick. I bebyggda områden får man hålla en hastighet på högst 50 kilometer/timmen. Utanför dessa områden är den högsta tillåtna hastigheten 90 kilometer/timmen. På motorvägar får man köra i 120 kilometer/timmen. Motorcykelförare får köra i respektive femtio, åttio och hundra kilometer/timmen. Många motorvägar är under uppbyggnad. Eftersom man måste betala tull på de bulgariska vägarna så är det bäst att köpa ett blått eller grönt märke. Platsnamn och vägskyltar är skrivna med det kyrilliska alfabetet.
Tågen är mycket punktliga, men inte särskilt bekväma. Det finns tre olika sorters tåg: ekspresen (express), barz (snabbt) och patnicheski (långsamt). Det finns också första och andra klass.
Det går bussar mellan alla stora städer. Byarna är också anslutna till varandra och till städerna med bussar. Förutom det bussbolag som sköts av staten, så finns det också privatägda bolag. Dessa har bekvämare bussar. Dessutom kan man boka plats i förväg. De ännu snabbare minibussarna kör kortare avstånd och kan rekommenderas. I de större städerna finns det bussar, spårvagnar och trådbussar.
Från Bulgarien går det inte mycket båttrafik till grannländerna. Under somrarna seglar lyxiga båtar från Varna till Istanbul i Turkiet, Odessa, Sevastopol och Yalta i Ukraina och Sochi i Ryssland.
Det finns fem internationella flygplatser i Bulgarien. Dessa är belägna nära städerna Varna, Burgas, Plovdiv och Gorna Oryahovitsa. Det är också möjligt att flyga från Sofia flygplats till Varna flygplats och tillbaka, eller mellan Sofia och Burgas flygplats.
På traditionella tavernor, som kallas mehana, kan man njuta av autentisk atmosfär, ofta i sällskap av kypare och servitriser i traditionella kläder. Förrätter som rekommenderas är till exempel topcheta supa, en krämig soppa med köttbullar, tarator, en kall sallad gjord på gurka, yoghurt och valnötter, eller shopska, en sallad gjord på gurka, tomater, ost och lök. Populära huvudrätter är kebabche, kufte, och musaka. De första två rätterna är väldigt lika varandra. Båda tillagas av grillat, kryddigt, finskuret kött. Det är huvudsakligen formen som skiljer sig åt. Musaka är en traditionell rätt som består av lager av potatis och finskuret kött. Till sist, har det bulgariska köket två rätter som är värda att provsmakas. Kavarma är gjort på kött och grönsaker som stuvats i ett lerkärl. Plakiya är en rätt gjord på fisk och ris.
Om man vill avnjuta sin middag med ett kvalitetsvin så är Bulgarien rätt plats. Det finns fem vinregioner i landet. Vinodlare tillverkar vita såväl som röda viner. De mest utsökta röda vinerna kommer från södra Bulgarien. Förutom i bergsregionerna så finns det vingårdar överallt i Bulgarien. Bulgariskt öl är också värt att provsmaka. Det finns ett antal nationella ölmärken. Landsortsbryggerier gör utmärkta öl som oftast är ännu godare.
Bulgarien ligger i tidszonen GMT/UTC+ 2. På sommaren lägger man till ännu en timme.
Hotellen i Bulgarien har ett klassificeringssystem som sträcker sig från en till fem stjärnor. Vid Svarta havet stänger många hotell under vintern. På skidorterna är det tvärtom; hotellen slår upp sina dörrar under vintersäsongen.
Det är inte enkelt att hitta hotell i Bulgarien. De finns, men det existerar ingen samordnad organisation som representerar dem eller gör dem lättillgängliga. Dessutom riktar de sig till bulgarerna själva. Därför tvingas turister mer eller mindre att lära sig bulgariska eller att hitta tak över huvudet någon annanstans.
Det finns inte många campingplatser i Bulgarien. Dessutom finns få bekvämligheter och lyx där. Campingplatserna ligger inte alltid på vackra platser. Mellan november och april är de flesta av dem stängda. Vid Svarta havet är några av dem öppna från juni till september.
Enklare övernattningsställen i bergen är öppna under sommaren. De som ligger nära skidorter är öppna även under vintermånaderna. Man behöver inte boka plats.
Även somliga privatpersoner erbjuder husrum. Dessa rum är för det mesta rena och bekväma. Man delar ofta badrum.
För mer information om Bulgarien, rekommenderar vi Google och följande källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.